Ghanas offentlige forsyningsselskab har besluttet at hæve afgifterne på elektricitet og vand med mellem 60 og 70 procent. Nogle kan endda risikere afgiftsstigninger på vand på helt op til 180 procent.
Det har fået Ghanas fagbevægelse til at gå på gaden i demonstrationer og true med to dages generalstrejke. Samtidig er fagbevægelsen gået sammen med Ghanas Industri og arbejdsgiverorganisationen for at forhandle afgifterne med regeringen. Der er givet indrømmelser, men arbejdsmarkedets parter ønsker flere sænkninger af de voldsomme stigninger.
Vicegeneralsekretæren for TUC (Trade Union Congress), som er Ghanas hovedorganisation, Anthony Yaw Baah siger:
”Vi var sådan set i gang med at forhandle med Public Utility Services (forsyningsselskabet), da det i december annoncerede stigningerne. Derefter pressede vi endnu mere på – indtil selskabet pludselig sagde, at nu lå priserne altså fast.”
Monsterstigninger for fattige
Anthony Yaw Baah har kørt forhandlingerne på vegne af TUC. Efter forsyningsselskabets beslutning skrev han til regeringen, og sammen med arbejdsgiverorganisationerne mødtes TUC med Ghanas finansminister, beskæftigelsesminister og energiminister.
I alt blev der holdt fem møder, men undervejs gennemførte TUC demonstrationer i hovedstaden Accra og i resten af landet. Desuden truede TUC med en to-dages generalstrejke.
Et problem for arbejderne er, at stigningerne især rammer småforbrugere hårdt. Grænsen for mindstebetalingen for forbruget er nemlig blevet flyttet nedad. Dermed bliver det uforholdsmæssigt dyrt for den almindelige ghaneser, som ikke har så højt et forbrug. I den anden ende bliver virksomheder med højere forbrug selvfølgelig også ramt. Det gælder både vand og el – og ghanesiske medier rapporterer, at afgiftsstigningerne allerede nu har tvunget virksomheder i knæ.
Samtidig har Ghana også vedtaget en lov, som betyder højere priser på benzin og diesel.
Lang kamp
”Det tog os fem møder at nå til en aftale,” fortæller Anthony Yaw Baah, ”men så fik vi også en aftale om, at småforbrugere ”kun” fik en 45 procents stigning for el og 50 procent for vand. Det er selvfølgelig lidt bedre for vores medlemmer – de almindelige arbejdere.”
Anthony Yaw Baah fortæller, at fagbevægelsen vil leve op til aftalen – men at kampen ikke er slut:
”Vi har opnået et resultat. Det var nok især truslen om strejke, som fik regeringen til at mødes med os. Nu opfylder vi vores del af aftalen, men vi vil blive ved med at arbejde for yderligere sænkninger. Jeg ved ikke, hvor lang tid den kamp vil fortsætte, men jeg forventer, at den bliver rigtig lang,” siger han.
Stigningerne skyldes blandt andet, at Ghana har et svagt elektricitetssystem, som ofte må bruge meget dyre nødgeneratorer. Dermed hindres væksten i landet, og Den Internationale Valutafond IMF har presset på for at få den ghanesiske regering til at hæve afgifterne for at finansiere udbygningen af den offentlige forsyning.
En ghanesisk arbejder får cirka 14 kroner om dagen. En kilowatt-time koster i Ghana ca. 60 øre.