Et år med krig i Yemen

640px-air_strike_in_sanaa_11-5-2015_ibrahem_qasim_wikipedia
Forfatter billede

Efter knap et år med borgerkrig og udenlandsk indblanding i Yemen er situationen låst fast i en voldsspiral, der ikke ser ud til at stoppe.

På trods af, at krigen har kostet mindst 6.000 mennesker livet og skabt en alvorlig humanitær krise, er det småt med dækningen af krigen i internationale medier.

Yemen-konflikten har udviklet sig til en regional magtkamp med Saudi-Arabien og Iran som vigtige spillere og er endnu et blodigt eksempel på striden mellem sunni- og shiamuslimer, som præger store dele af Mellemøsten.

Humanitær katastrofe er en realitet

I december var der forsøg på at løse konflikten gennem forhandlinger mellem houthi-bevægelsen og det saudiskstøttede styre, men forhandlingerne har slået fejl.

Saudi-Arabien forsvarer bombardementerne i Yemen på et tidspunkt, hvor det er på tale i EU at indføre våbenembargo mod kongedømmet.

Han tilføjer, at Saudi-Arabien beklager civile tab og afviser samtidig beskyldninger om, at den saudiskledede koalition bevidst angriber civile.

I en nylig rapport har Human Rights Watch anklaget Saudi-Arabien for at anvende amerikansk-fremstillede klyngebomber i beboelsesområder.

Det var den 21. marts sidste år, at den shiamuslimske houthi-bevægelse overtog kontrollen med hovedstaden Sanaa og sendte præsident Abd Rabbuh Mansur Hadi og hans regering på porten.

Dernæst indledte houthierne en offensiv sammen med styrker, der er loyale over for den tidligere præsident Ali Abdullah Saleh.

Fire dage senere havde houthi-bevægelsen taget kontrol med store dele af landet og sent Hadi på flugt ud af landet.

Det fik en koalition anført af Saudi-Arabien til at indlede luftangreb mod houthierne.

Få overblik over konfliktens første år på Wikipedia