Brasiliens præsident på vej for rigsret

lula_rousseff
Dilma Rousseff, her i gladere dage sammen med sin forgænger, Luiz Inácio Lula da Silva.
Foto: Wikimedia (arkiv)
Forfatter billede

55 af Senatets 81 medlemmer stemte for, mens 22 var imod. I forvejen har Underhuset godkendt, at præsidenten stilles for en rigsret.

Afstemningen betyder, at Dilma Rousseff automatisk suspenderes fra præsidentembedet i 180 dage. I stedet overtager Brasiliens 75-årige vicepræsident, Michel Temer, posten, mens sagen mod Rousseff er for retten.

Hvis hun dømmes ved rigsretten, bliver Michel Temer siddende på posten frem til næste valg i 2018.

Det er de færreste iagttagere, der vurderer, at hun har nogen chance for at vende tilbage til embedet, fremgår det af flere internationale medier.

Flere politikere involveret i skandale

Brasilien befinder sig midt i en økonomisk recession og en kæmpemæssig politisk krise, som i høj grad er forårsaget af en omfattende korruptionsskandale, der har tråde langt ind i regeringskontorerne.

Snesevis af politikere mistænkes for at have profiteret på at tildele bestemte virksomheder lukrative kontrakter i skandalen, der handler om det store statslige olieselskab, Petrobras.

Blandt de politikere, der er anklaget i sagen, er Roussefs umiddelbare forgænger, Luiz Inácio Lula da Silva, den tidligere præsident og nuværende senator Fernando Collor de Mello samt formanden for Underhuset, Eduardo Cunha, som har skubbet på for at få en rigsretssag mod Rousseff men nu selv er suspenderet fra sin post.

Dækkede huller i de offentlige budgetter

Rousseff er dog ikke selv anklaget i Petrobras-skandalen, men kan blive hvirvlet ind i den, efter hun i sidste uge blev beskyldt af Brasiliens statsadvokat for at have lagt hindringer i vejen for efterforskningen.

Hun sendes for en rigsret i en anden sag, hvor hun beskyldes for at have fiflet med regnskabsmetoder i de offentlige budgetter. Anklagerne lyder på, at hun har lånt penge fra statslige banker for at dække over, at der er store huller i de offentlige budgetter.

Hun forsvarer sig med, at tidligere regeringer har benyttet de samme regnskabsmetoder, som hun nu skal gennem en rigsretssag for at have anvendt.