Heftige kampe har tvunget flere end 80.000 mennesker til at flygte fra deres hjem i Fallujah i Anbar-provinsen i det centrale Irak i de sidste 30 dage. Der var allerede 75.000 internt fordrevne fra andre steder i Anbar-provinsen, i de seks lejre nær Fallujah.
Dansk Flygtningehjælp arbejder i Anbar og har været forberedt på flygtningestrømmen, men på grund af det enorme antal har det været umuligt for hjælpeorganisationerne at følge med de store humanitære behov.
Traumatiserede flygtninge mangler alt
Familier ankommer hele tiden til overfyldte lejre, der lige nu mangler overdækkede områder, hvor familierne kan slippe for den ekstreme varme, med gennemsnitstemperaturer på 45 grader. Børn, kvinder og mænd er tvunget til at sove ude i det fri, fordi der ikke er nok telte.
Der mangler både mad og vand i lejrene.
Dansk Flygtningehjælp arbejder i Anbar og har udvidet arbejdet som følge af krisen. Dansk Flygtningehjælp har installeret vandinfrastruktur, der skal hjælpe 3.000 mennesker og levere vand til lejrene. Dansk Flygtningehjælp har også uddelt hygiejneartikler samt forskellige køkkengrej til de fordrevne familier.
FN: Offensiv vil sende millioner mere på flugt
Koordinatoren, Lise Grande, siger ifølge flere medier i et interview med nyhedsbureauet Reuters, at FN forventer, at yderligere 2,3 millioner irakere vil blive tvunget til at forlade deres hjem i Anbar-provinsen og Mosul, som er en af Islamisk Stats højborge.
I forvejen er der mere end 3 millioner internt fordrevne i Irak og 250.000 syriske flygtninge.
Dansk Flygtningehjælp har arbejdet i Irak siden 2003 og arbejder med en række forskellige programmer for at hjælpe de internt fordrevne og flygtningene. Dansk Flygtningehjælp arbejder både i det centrale Irak ud fra Baghdad og i Anbar provinsen, men har også en stor tilstedeværelse i den kurdiske del af det nordlige Irak.