Dødsfald

Redaktionen

Henrik Wøhlk, ambassadør og Danidas førstemand fra 1991 til 97, først som Sydgruppechef siden indirekte som Udenrigsministeriets direktør, er død 63 år.

Henrik Wøhlk kom til udenrigstjenesten i 1967 straks efter sin eksamen som cand.jur. og skiftede til det bistandspolitiske felt med udnævnelsen til kontorchef i Danida i 1983. Han blev afdelingschef og udenrigsråd i 1986 og i maj 1991 trådte han så til som den første chef for den nye Sydgruppe, der afløste det gamle Danida. Et vigtigt bistandspolitisk signal om, at det var Danidas egne folk fra top til bund, der fortsat skulle præge den nye “Sydsøjle”.

Et ligeså vigtigt signal var det, da han i 1993 nåede den absolutte toppost som Udenrigsministeriets direktør, hvor han ifølge Berlingske Tidende var respekteret for sin åbenhed, risikovillighed samt evne og vilje til at træffe beslutninger. Han måtte imidlertid forlade direktørstillingen i 1997 efter en række personsager, der havde givet megen offentlig omtale, og blev i stedet ambassadør i Wien.

Denne post, der bl.a. også omfattede de diplomatiske relationer til Bosnien/Herzegovina og Slovenien, bestred han indtil efteråret 2001, da han ønskede at vende tilbage til København på grund af sygdom. Hjemme igen på Asiatisk Plads var han til sin død leder af et sekretariat, der virker for Danmarks indvalg i FNs Sikkerhedsråd i perioden 2005-6.

Udenrigsministeriets direktør, Friis Arne Petersen, skriver i sine mindeord bl.a., at “det var ikke nogen let opgave at forene de meget forskellige kulturer og opgaver, som kendetegnede det daværende Danida og det traditionelle Udenrigsministerium, i en fælles enhedstjeneste”

“At det lykkedes skyldes ikke mindst Henrik Wøhlks personlige indsats og fortjeneste, respekteret som han var af medarbejdere i både Danida og den øvrige del af udenrigstjenesten… I Udenrigsministeriet vil han nok især blive husket for sin retlinethed, personlige integritet og ærlighed .. og af sine mange venner som en hædersmand.”

Henrik Wøhlk blev født i Aalborg 30. december 1939 og døde 25. juli 2003.