Engagement for kvinder og Afrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Journalist og antropolog Grethe Kjærgaard, Birkerød, fylder 70 fredag d. 15. april 2011.

Fødselaren blev journalist i den socialdemokratiske presse i 1960, men en studierejse til Afrika vakte for alvor hendes store interesse for u-landsproblemer og kvindesagen.

Hun læste antropologi på Københavns Universitet og feltarbejdet i forbindelse med studierne foregik i markedsbyen Karatina, et par timers buskørsel fra Kenyas hovedstad, Nairobi.

Her fulgte Grethe Kjærgaard i månedsvis en gruppe flittige og opfindsomme kvinder, der ved deres adfærd skilte sig ud i et ellers meget mandsdomineret samfund.

Hendes universitetsafhandling vakte interesse i fagkredse. Det var nemlig noget nyt at skrive om søstersolidariske, østafrikanske “kartoffeldronninger”, der ikke blot ville og kunne forsørge sig selv, men også havde mænd i deres brød.

Indtil da havde antropologerne fokuseret på de kvindedominerede markeder i Vestafrika med deres store og myndige “Mamas”.

Senere drog Grethe Kjærgaard til Indien, hvor hun studerede bevæggrundene for de forfærdende brudebrændinger, f.eks. når medgiften ikke viste sig at være stor nok.

Privat er hun gift med den kendte videnskabsjournalist Jens Jørgen Kjærgaard, der i mange år optrådte i Berlingske Tidendes spalter.