Uffe Torm holder efter 41 år for u-landene

Forfatter billede

En af u-landsmiljøets absolutte veteraner, Uffe Torm, går på pension efter samfulde 41 år i dansk u-landsvirke.

Sekretariatslederen for Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMR-U) i de sidste 14 år fylder 67 ved årets udgang (30. december) og hans nuværende kontrakt udløber ved udgangen af januar 2012.

Han har dog givet bestyrelsen tilsagn om at blive, indtil der er en ny “søkyndig kaptajn på broen” – jobbet er slået op på U-landsnyts Stillingsbørs; se http://www.u-landsnyt.dk/stilling/dansk-missionsrads-udviklingsafdeling-soger-ny-led

Til U-landsnyt.dk siger Uffe Torm:

– Jeg er ved godt helbred og stadig meget engageret i u-landsarbejdet, og synes selv, at jeg godt kunne blive ved nogle år endnu. Men jeg skal hverken bæres eller smides ud, sådan som jeg igennem årene har set det ske for en del ledere i miljøet.

– Det mest ansvarlige overfor både min familie, mig selv og den organisation, som jeg har tjent så længe, er at stoppe nu, mens jeg stadig er på toppen og med glæde og en vis stolthed kan se tilbage på de resultater, jeg har været med til at skabe.

– Og så synes jeg i det hele taget, at jeg har haft et privilegeret liv og fået lov til at gøre en forskel for mindre privilegerede mennesker.

Hans fremtidsplaner? – Læse og skrive, blande mig mere i debatten, holde foredrag, hvis nogen gider høre på mig, deltage i bestyrelses-arbejde i interesserede organisationer og evt. konsulentbistand, hvis jeg kan bruges, svarer han.

Han har allerede næsten prøvet det hele: Tidsskriftredaktør, debattør, forfatter, projektsekretær, projektkoordinator, afdelingsleder m.v. – og gjort turen rundt i et mylder af organisationer og sammenhænge.

Uffe Torms interesse for udviklingsproblemerne i Den 3. Verden blev grundlagt under et ophold på Krogerup Højskole i foråret 1966, hvor han mødte Hal Kochs tanker om demokrati og medansvar for både den nationale og internationale udvikling. Han har således fulgt dansk udviklingspolitik næsten siden den spæde start i begyndelsen af 1960erne.

I 1970 blev han udpeget af Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), hvori han repræsenterede KFUM-spejderne i bestyrelsen, som den første danske ungdomsdelegat til en FN-generalforsamling, hvor især det internationale udviklingsarbejde optog ham. Dette blev afgørende for hans videre virke.

Efter hjemkomsten fra New York etablerende han sig i 1971 som free lance journalist med dansk udviklingsbistand og internationalt udviklingssamarbejde som sit speciale.

Uffe Torm var desuden med til at starte DUF’s u-landsarbejde i begyndelsen af 1970erne og i perioden 1976-81 medlem af U-landsstyrelsen og Danidas Oplysningsudvalg som repræsentant for DUF. Efter en periode som free lance-journalist med tilknytning til Kristeligt Dagblad og Information blev han i 1973 ansat som redaktør af Mellemfolkeligt Samvirkes nu hedengangne u-landstidsskrift ”Kontakt”.

I 1981 overtog han redaktionen af Danidas tidsskrift ”Udvikling” og løste forskellige konsulentopgaver for Danida. Indimellem nåede han også at redigere FN-forbundets blad.

I 1984 kom Uffe Torm til Folkekirkens Nødhjælp som informations- og projektmedarbejder med fokus på det østlige og sydlige Afrika og var med til at starte de første hiv/aids-projekter i Nødhjælpen. Efter 7 år i Nødhjælpen sagde han ja til en udfordring fra Red Barnet om at være med til at opbygge en ny international afdeling.

De kaotiske forhold i Red Barnet dengang var medvirkende til, at han søgte videre og i 1993 blev han ansat som projektkoordinator i Det lutherske Verdensforbunds afdeling for Mission og Udvikling i Geneve i Schweiz.

Herfra blev han i 1998 hentet hjem til sin nuværende stilling som sekretariatsleder for Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMR-U). DMR-U, der blev stiftet i 1986, administrerer offentlige bistands-bevillinger til nødhjælps- og udviklingsprojekter, især indenfor sundhed, uddannelse og udvikling af lokalsamfundet.

Projekterne gennemføres af DMR-U’s medlemsorganisationer i samarbejde med lokale kirkelige partnere i en lang række lande i Afrika og Asien. Under Uffe Torms ledelse er tallet på medlemsorganisationer (næsten alle kirkeligt rettede) vokset fra 18 til nu 31, medarbejder-staben mere end fordoblet og omsætningen femdoblet til ca. 40 mio. kr. årligt.

I årenes løb har Uffe Torm beklædt tillidsposter i bl.a. KFUM-spejder-ne, Dansk Ungdoms Fællesråd, Krogerup Højskole, FN-forbundet og Danida og været medlem af menighedsrådet i Ordrup Sogn og den danske kirke i Geneve.

Han er i dag medlem af Den rådgivende Komité for uddannelse i internationalt sundhedsarbejde på Københavns Universitet.

Han har i forbindelse med sit internationale arbejde besøgt hen ved 90 lande verden over og skrevet publikationer om dansk udviklingsbistand og internationale udviklingssamarbejde m.v. for Mellemfolkeligt Samvirke, FN-forbundet og Danida samt et stort antal artikler om u-landsforhold i danske og udenlandske aviser og tidsskrifter.

I de senere år har Uffe Torm især været optaget af religioners både positive og negative rolle i udviklingsarbejdet.

Om ikke så længe bytter han arbejdsadressen på Peter Bangs Vej på Frederiksberg ud med hjemmeadressen i Kokkedal i Nordsjælland, der så bliver udgangspunkt for hans fortsatte virke. For slippe det globale vil han næppe.

Udadtil kan præstesønnen fra Sydsjælland med den tørre humor godt virke lidt flegmatisk, men det skal man ikke lade sig narre af.

Hans indsigt i udviklingsproblemer er usædvanlig og hans engagement for Den 3. Verden uomtvisteligt.