Verdens oprindelige folk (urfolk) føler sig negligeret på FNs klimamøde i Polen, og det kan ramme regnskovene, skriver Politiken online torsdag.
Aftaleteksten henviser nemlig til »indigenous people« i stedet for »indigenous peoples« – det vil sige til oprindelige folk som individer og ikke som gruppe.
– Uden s’et mister vi som gruppe indflydelse på, hvordan der gennemføres skovprojekter i vores områder, siger Onell Aries fra Panama og de oprindelige folks delegation på klimamødet til Politiken.
Træer absorberer CO2, og godt 20 procent af menneskets CO2-udledning skyldes skovfældning – der også går hårdt ud over dyr og planter. Derfor kan et element i en klimaaftale blive at betale u-landene for at lade regnskovene stå.
Men det kræver opbakning fra oprindelige folk, der ofte ikke har andre indtægtskilder end at rydde skovene for at sælge tømmer eller dyrke jorden.
Bl.a. CARE og Nepenthes kalder det manglende ’s’ for »håbløst« og »på kant med menneskerettighederne«. EU-kilder vurderer dog, at det famøse bostav ikke er endeligt ude af forhandlingerne frem mod klimatopmødet i København i december 2009.