Peru: Protesterne fortsætter, indtil regeringen fører sine løfter ud i livet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Eva Rasmussen

Perus regering og indianske samfund i den centrale del af Amazonas er enedes om, at de omstridte dekreter om salget af undergrunden til udenlandske firmaer trækkes tilbage. Det har imidlertid ikke standset protesterne.

Belært af dårlige erfaringer holder andre indanske grupper fast i, at løfterne skal føres ud i livet, før protesterne indstilles.

Daysi Zapata Fasabi, forkvinde for organisationen til udvikling af den peruanske regnskov, AIDSEP, siger tirsdag til dagbladet La República, at de protesterende ikke ønsker gyldne løfter, men realiteter. Og hun har flere tusinde demonstrerende bag sig.

Kampen om undergrunden i Perus Amazonas har fået internationale udløbere. Den har skærpet spændingen mellem nabolandene Peru og Bolivia, og den har for en gangs skyld sat Latinamerika på dagsordenen i Bruxelles.

Begge dele har noget med handelsaftaler at gøre. Bolivias præsident Evo Morales kalder de dramatiske begivender i Peru for folkemord, og han forbinder dem direkte med den såkaldte frihandelsaftale, som det sydamerikanske land har lavet med USA. Den giver, ifgl. Morales de transnationale selskaber adgang til mineraler og olie under de indfødte jorder.

Udtalelsen har ført til en diplomatisk krise mellem de gamle uvenner Peru og Bolivia. Peru har trukket sin ambassadør tilbage til rådslagning, og landets centrum-højre præsident Alan García taler med store bogstaver om indblanding i interne anliggender.

Samtidig med at konflikten kører videre, indledte EU i Colombias hovedstad Bogotá den måske sidste forhandlingsrunde om en associeringsaftale med Colombia, Peru og Ecuador, forhandlinger som Bolivia for længst har trukket sig fra, og som Ecuador har mange forbehold overfor.

En gruppe på otte medlemmer af Europa Parlamentet er imidlertid enig med Evo Morales om, at konflikten i Perus Amazonas ikke er et lokalt problem. De opfordrede ifgl. www.latinamerika.nu EU til at udskyde forhandlingerne, fordi de transnationale står i kø for at få del i Amazonas rigdomme af vand, skov, olie og mineraler.

De dekreter, der nu –hvis det holder- er taget af bordet er et direkte resultat af handelsaftalen med USA. De protesterende EU parlamentarikere skriver i en kommentar: ”Det foruroliger os, at EU nu er i gang med at forhandle en lignende eller måske endnu mere aggressiv aftale med Peru, Columbia og Ecuador.”