Nyt ZAPP-nummer om Afghanistan og os

Forfatter billede

“Afghanistan – Kaos med en vis orden” hedder det seneste nummer af magasinet “ZAPP (nr. 1-2010) Jorden rundt, som netop er udkommet og sætter fokus på aktuelle globale temaer til bl.a. geografi, samfundsfag og historie i 7.-9. og 10. klasse.

ZAPP har besøgt Afghanistan. Man kommer næsten automatisk til at tænke på krig når man hører navnet. Det er ikke helt forkert. De sidste 30 år har der været næsten uafbrudt krig i landet – en hel generation har aldrig oplevet rigtig fred, hedder det i omtalen af nummeret.

Hvorfor er der krig i Afghanistan? Hvad laver danske og andre udenlandske soldater i en fjern, farlig ørken? Og hvordan kommer der fred? Hvordan mon det er at være ung i et så smadret land?

Disse og flere andre spørgsmål forsøger ZAPP at finde svar på i Afghanistan-nummeret på 52 sider.

Dette temanummer af ZAPP Jorden rundt er udgivet af Mellemfolkeligt Samvirke med støtte fra Danida og udarbejdet i tæt samarbejde med Danidas Afghanistan-enhed, Kontoret for stabilisering.

Læs bl.a. om:
* Der er langt fra Viby til Helmand: 13-årige Christian Nielsens far, Thomas, er soldat i Helmand-provinsen i Afghanistan.
* ZAPP-fakta: Få styr på landet Afghanistan, krigens parter og Danmarks indsats i Afghanistan.
* Skatere og fodboldtøser: Krig, undertrykkelse og fattigdom har i mange år sat en stopper for afghanske unges muligheder for at dyrke sport. Nu lysner det, bl.a. med hjælp fra Danmark.

I den tilhørende gratis lærervejledning på 12 sider findes aktivitetsforslag til samfundsfag, geografi og historie i 7.-9. klasse og 10. klasse. Der er desuden – til læreren – supplerende materiale om emnet “civile ofre” på www.zapp.dk

Man kan bestille bladet på http://www.ms.dk/sw38499.asp

Man kan også købe og betale bladet online på http://www.msbutik.dk