Læger uden Grænser sender mobilt hospital til Haiti

Forfatter billede

Læger uden Grænser (MSF) sender et mobilt hospital med 100 sengepladser, 2 oppustelige operationsstuer og 7 telte til det jordskælvsramte Haiti, skriver MSF Danmark i en pressemelding onsdag.

Derudover vil organisationen sende nyrespecialister, der er eksperter i at behandle knusningsskader, som ofte påvirker nyrerne.

Læger uden Grænser arbejder på at sende mere personale til Haiti. Omkring 70 medarbejdere, heriblandt den Danske læge Jonas Torp Ohlsen, forventes at ankomme over de nærmeste dage.

Læger uden Grænser har modtaget de første meldinger fra de medarbejdere, der i forvejen arbejdede i det hårdt ramte land i Caribien – det fattigste på den vestlige halvkugle. De har behandlet flere hundrede sårede og er i gang med at sætte telte op som erstatning for ødelagte klinikker og hospitaler.

MSFs sundhedscenter i slumområdet Martissant er evakueret efter jordskælvet, fordi bygningen var ødelagt, og patienterne befinder sig nu i telte.

Personalet på sundhedscenteret har allerede behandlet mellem 300 og 350 tilskadekomne, de fleste med kvæstelser. Blandt dem er også 50 personer med brandskader, enkelte alvorlige, som oftest skyldes eksploderede gasflasker i sammenstyrtede bygninger.

I en af Læger uden Grænsers administrative bygninger, i bydelen Petionville, er flere end 200 blevet behandlet i en midlertidig teltklinik. Læger uden Grænsers Solidarite Maternity Hospital er kraftigt beskadiget, men medarbejderne har behandlet tilskadekomne ved hospitalet.

Kaotisk situation

En af Læger uden Grænsers medarbejdere, Stefano Zannini, har brugt det meste af natten på at vurdere situationen i Port-au-Prince.

– Situationen er kaotisk. Jeg har besøgt fem behandlingssteder, inklusiv et stort hospital, og de fleste af dem fungerer ikke. Mange er ødelagte, og jeg så et foruroligende antal omkomne. Nogle dele af byen er uden elektricitet, og folk samler sig udenfor, tænder bål i gaderne og forsøger at hjælpe og trøste hinanden. Når de så, at jeg var fra Læger uden Grænser, bad de om hjælp, særligt med behandling til sårede. Der var en stærk solidaritet blandt folk på gaden, fortæller Stefano Zannini.

Hans van Dillen, koordinator for Læger uden Grænser, bekræfter at Port-au-Prince er ude af stand til at håndtere katastrofen.

– Hundredtusinder sover i gaderne, fordi de ikke længere har et hjem. Vi ser åbne brud og skader i hovedet. Problemet er, at vi ikke kan sende folk til ordentlig kirurgi på nuværende tidspunkt, fortæller van Dillen.

Læger uden Grænser er bekymret for enkelte af de omkring 800 medarbejdere i Haiti, da der ikke er overblik over alle medarbejderes situation. Eneste dansker i den caribiske ø-nation for MSF, jordemoder Anna Friis Jørgensen, er uskadt.

Yderligere oplysninger hos Maria Dohn, kommunikationschef i Læger uden Grænser, e-mail: [email protected] – tlf. direkte: 39 77 56 06 og
mobil: 29 70 29 79 Web: www.msf.dk