200 operationer på fem døgn

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

På femtedagen efter det kraftige jordskælv, der har ramt Haiti, koncentrerer medarbejderne hos Læger uden Grænser sig om at give akut kirurgisk hjælp til de værst tilskadekomne.

På hospitalet i Carrefour, hvor Læger uden Grænser har oprettet en operationsstue, udførte man i løbet af det første døgn 90 operationer. Samme antal operationer har man gennemført på Choscal hospitalet i Cité Soleil, mens et tredje kirurgisk hold, der har indrettet operationsstue i en container uden for hospitalet, har udført 20 operatoner.

Kapaciteten på de eksisterende operationsstuer bliver udnyttet maksimalt ved at man arbejder i døgndrift.

Fly fra Læger uden Grænser afvist

Desværre er det oppustelige hospital, som er på vej til Haiti, blevet unødigt forsinket, fordi et af Læger uden Grænsers transportfly i weekenden blev nægtet tilladelse til at lande i lufthavnen i Port-au-Prince. Det blev omdirigeret til Den Dominikanske Republik og transporten af hospitalet herfra betyder, at det vil blive mindst et døgn forsinket.

Vi forsøger at få flere oplysninger om forholdene i byerne, som var endnu tættere på jordskælvets centrum end hovedstaden. Et hold fra Læger uden Grænser vil med helikopter besigtige forholdene i Jacmel på den sydlige del af øen, mens et andet hold har vurderet behovene i Léogâne, som ligger cirka en times kørsel fra Port-au-Prince. I Saint Marc, et område, der er mindre ramt af jordskælvet, har hundreder af sårede søgt hjælp på hospitalet.

Specialister kommet til Haiti

På trods af de store transportproblemer er det lykkedes Læger uden Grænser at få yderligere 100 internationale medarbejdere til Haiti, som vil slutte sig til de kolleger, der arbejdede i Haiti da jordskælvet indtraf. Blandt de nyankomne er specialister som kirurger, narkoselæger, nyrespecialister og psykologer.

Siden onsdag er det lykkedes Læger uden Grænser at få fire transportfly med medicinsk udstyr og personale til lufthavnen i Port au Prince.

Vores folk i Haiti fortæller, at situationen bestemt ikke er forbedret for de mange mennesker, der må leve på gaden og som forståeligt er tiltagende desperate – ikke mindst fordi der er mangel på mad og rent vand.

Haitianske kolleger savnes

Læger uden Grænser forsøger fortsat på at danne sig et overblik over, hvad der er sket med vores mange haitianske kolleger. Vi ved, at nogle af dem ikke har overlevet jordskælvet, men fordi kommunikationen i landet er ekstrem vanskelig, har vi endnu ikke overblik over samtlige kollegers situation.

Sygeplejerske og logistiker til Haiti for Læger uden Grænser i Danmark

Sygeplejerske Merete Engell og Norbert Payne rejste søndag med et skandinavisk hold fra Læger uden Grænser til Haiti for at bistå med det omfattende nødhjælpsarbejde efter jordskælvet for snart en uge siden.

I første omgang er det planlagt, at Norbert Payne og Merete Engell skal arbejde i Haiti i to uger – men det er sandsynligt, at deres hjemrejse bliver udsat.