Læger uden Grænser: Fly med medicinske forsyninger afvises i Port-au-Prince

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“Vi blev tvunget til at købe en sav på markedet for at kunne fortsætte amputationerne. Vi kæmper mod uret,” fortæller de Filippi.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse, Læger uden Grænser udsendte onsdag som følge af frustration over, at fly med medicinske forsyninger til arbejdet efter jordskælvet på Haiti afvises fra lufthavnen i Port-au-Prince.

På trods af gentagne forsikringer om landingstilladelse er et fly med medicinske forsyninger fra Læger uden Grænser blevet afvist tre gange fra lufthavnen i Port-au-Prince. Siden den 14. januar har Læger uden Grænser fået afvist 5 fly med i alt 85 tons nødhjælp, som har måttet lande i nabolandet Den Dominikanske Republik.

– 5 patienter er døde på vores klinik i Martissant på grund af mangel på medicinske forsyninger, der var i det fly, fortæller, Loris de Filippi, nødhjælpskoordinator fra Læger uden Grænser på Choscal hospital i Port-au-Prince.

– Jeg har aldrig set noget lignende. I dag var der 12 mennesker, der havde brug for en amputation for at overleve. Vi blev tvunget til at købe en sav på markedet for at kunne fortsætte amputationerne. Vi kæmper mod uret, fortæller de Filippi.

Læger uden Grænser har arbejdet i døgndrift siden jordskælvet for at behandle de mange ofre. Forsyningerne med medicinsk nødhjælp er afgørende for, at organisationen kan fortsætte arbejdet. Indtil videre har Læger uden Grænser behandlet flere end 3.000 og opereret 400 mennesker.

– Det er som at arbejde i en krig, siger Rosa Crestani, medicinsk koordinator på Choscal Hospital og lægger til:

– Vi har ikke mere morfin til at tage patienternes smerter. Vi kan ikke acceptere, at fly med livsvigtige forsyninger og udstyr bliver sendt væk, mens vores patienter dør. Man bliver nødt til at prioritere medicinske forsyninger.

Mange patienter er i overhængende risiko for at dø, hvis de ikke modtager behandling. Dialysemaskiner til at behandle såkaldt knusningssydrom, der er dødelig, hvis patienten ikke kommer i behandling. Ved et knusningssyndrom risikerer nyrerne at svigte, fordi store muskelskader har udløst giftstoffer i blodbanen.

Yderligere 2 fly med i alt 26 nødhjælpsarbejdere er blevet sendt til Den Dominikanske Republik. I alt er 5 fly med 135 tons forsyninger landet i Port-au-Prince. Der er behov for at flyve yderligere 195 tons ind i de nærmeste dage for at kunne udvide indsatsen på Haiti.

Yderligere oplysninger hos Maria Dohn, kommunikationschef i Læger uden Grænser (MSF), e-mail: [email protected], tlf. dir.: 39 77 56 06, mobil: 29 70 29 79 – web: www.msf.dk