Olie- og gasselskaber skriver under på kontrakt med Bolivias regering

Redaktionen

Af Rune Geertsen
La Paz den 29. oktober, artikel på websitet ibis.dk

Bolivias regering og de multinationale olie- og gasselskaber, der opererer i landet, trak spændingen ud til det sidste.

Men præsident Evo Morales kontroversielle nationaliseringskabale er nu gået op: De 10 multinationale selskaber har skrevet under på nye kontrakter, der giver staten kontrol over salg og eksport af naturgassen. Selskaberne skal betale mellem 60 og 82 procent af deres indtægter til staten og de forpligter sig til at investere milliarder af dollars i landet.

– Mission gennemført. Mission gennemført med hele det bolivianske folk,” sagde Evo Morales, efter direktørerne for selskaberne havde skrevet under på kontrakterne.

Det skete på symbolsk vis i det samme hall i præsidentpaladset, hvor den tidligere præsident Gonzalo Sanchez de Lozada 10 år før skrev under på kontrakter, der privatiserede det statslige olieselskab YBPF.

– Bolivia vil nu ikke, som før, være en tigger-stat med mange sociale problemer. Med disse nye kontrakter vil vi løse de økonomiske problemer i landet, sagde Morales.

Ifølge regeringen får Bolivia nu en indtægt på en milliard dollar i år og 4 milliarder om året fra næste år. Før 2005 betalte selskaber 18 procent i skat og den årlige indtægt var på under 250 millioner dollars. I 2005 blev skatten sat op til 50 procent.

Hvis ikke selskaberne havde skrevet under på nye kontrakter, der accepterede spillereglerne i Morales nationaliseringsdekret fra 1. maj inden 6 måneder, dvs. 28. oktober, måtte de forlade landet.

De sidste kontrakter blev underskrevet lige efter midnat 28. oktober, heriblandt kontrakter med de to vigtigste selskaber, det brasilianske delvist statsejede selskab Petrobras og det spansk-argentinske Repsol YPF. De ejede før de nye kontrakter henholdsvis 45,9 og 21,9 procent af gasreserverne i Bolivia.

Repræsentanter for begge selskaber har udtalt, at de nye kontrakter stadig giver dem mulighed for en god indtjening, og at de er lovet juridisk sikkerhed. De accepterede en skattestigning fra 50 procent til 82 procent og vil investere mellem en og halvanden milliard dollars i udforskning og produktion af gas i de næste 30 år. Dette investering er livsvigtig for landets olie- og gasindustri, sagde energistyrelsen.

Nationaliseringen, der var Morales vigtigste valgløfte sidste år, er en stor succes for den indianske præsident og fagforeningsleder.

Dels havde mange af selskaberne truet med at forlade landet, dels havde mange energi-analytikere afvist at det kunne lade sig gøre. Samtidig har oppositionen i de seneste måneder kritiseret Morales for at forhandlingerne gik for langsomt og truet med at spænde ben for nationaliseringen.

Læs flere nyheder på www.ibis.dk