Mens Honduras afsatte præsident Mel Zelaya torsdag mødtes med USAs udenrigsminister Hillary Clinton, udsendte udenrigsministeriets talsperson Ian Kelly et kommuniké, der slår fast, at USA er på linje med de latinamerikanske lande, når det gælder valget 29. november: Godkender kupregeringen ikke det mæglingsforslag, som Costa Ricas præsident Óscar Arias har udarbejdet, ankerkender USA ikke valget som legitimt, oplyser www.america.gov/esp
Ian Kelly bekræftede samtidig, at USA har indefrosset 30 milloner dollar til ikke humanitære projekter. Dertil kommer, at USA ikke længere udsteder visa til honduranere, samt at landets udenrigsministerium er i gang med at inddrage de facto regeringens og dens funktionæres visa, oplyser det honduranske dagblad La Prensa fredag.
Størsteparten af de tilbageholdte penge skulle have været investeret i en ny hovedvej, der går tværs gennem landet. Ville USA for alvor presse Honduras skulle landet imidlertid iværksætte en handelsembargo, skriver BBC News fredag. 70 procent af den honduranske brutto national indtægt afhænger af handelssamkvemmet med USA. De facto regeringen ville næppe holde mange dage, hvis USA tog dette skridt, vurderer BBC.
De facto regeringen har svaret igen med at fremmane 80ernes antikommunistiske spøgelse. De facto ministerpræsidenten Rafael Pineda Ponce kommenterede, ifgl. La Prensa: ”Vi beklager, at en regering, at et land og et folk, der er vores venner, har taget den beslutning at stille sig på Hugo Chavez side og fordømmer et folk, der kæmper mod udbredelsen af maxismen i Mellemamerika og Amerika.”