Honduras: 2. december beslutter Kongressen om Zelaya skal genindsættes

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Honduras lovgivende forsamling, Kongessen, mødes 2. december for at tage stilling til den afsatte præsident Mel Zelayas eventuelle genindsættelse, oplyser BBC Mundo tirsdag.

Det er en del af den kuldsejlede forsoningsplan, at Kongressen efter at have hørt Højesterets mening, skal træffe afgørelsen.

Forsoningsplanen sætter imidlertid ikke deadline for, hvornår afgørelsen skal træffes, så de facto regringen har gjort meget for at trække beslutningen til efter valget, der finder sted 29. november.

Da den kuppede præsident Mel Zelaya fik nyheden, sagde han ifgl. den spanske nyhedstjeneste EFE, ”Det er uhyrligt, at Kongressen skal træffe beslutningen om min genindsættelse tre dage efter valget 29. november.”

Spanien repræsenterer under det svenske EU formandskab EU i Mellemamerika, og er samtidig et af adskillige lande, der har meldt ud, at det ikke anerkender valget under de nuværende omstændigheder.

Den spanske regerings ansvarlige for latinamerikanske anliggender, Juan Pablo de Laiglesia sagde i en redegørelse i parlamentet: ”Det vil være svært for den spanske regering, at anerkende resultatet af et valg, der finder sted med et kupregime ved magten, og en legitim præsident lukket inde på en ambassade”, skriver den cubanske nyhedstjeneste Prensa Latina tirsdag.

Laiglesia kritiserede de alvorlige indskrænkninger af frihedsrettighederne, der har fundet sted siden kuppet og betegnede menneskerettighedssituationen som ømtålelig.

”I den situation opfatter José Luis Zapateros regering ikke valget som demokratisk acceptabelt”, konkluderede han.