Enhedslisten ønsker klart svar om Danmarks og EUs holdning til kuppet i Honduras

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Per Clausen, gruppeformand for Enhedslisten mødtes tirsdag med Erasto Reyes, der er en af de centrale organisatorer i folkefronten mod kuppet i Honduras. På baggrund af mødet vil Enhedslisten tage flere initiativer for genoprettelse af demokratiet i Honduras.

Valg kan ikke anerkendes

FN og Organisationen af Amerikanske Stater, OAS, har allerede meldt klart ud, at et valg afholdt under de nuværende forhold under ingen omstændigheder kan anerkendes som et demokratisk valg. Enhedslisten vil arbejde for, at den danske udenrigsminister kommer med samme udmelding, og at Danmark arbejder for en udtalelse i EU
Enhedslisten efter mødet med Erasto Reyes følgende spørgsmål:

– Vil ministeren komme med en tydelig erklæring om, at Danmark under ingen omstændigheder kan anerkende et valg i Honduras under de nuværende forhold.

– Vil ministeren garantere at Danmark i EU arbejder for en fælles udtalelse, der kan fastslå, at EU ikke kan anerkende valg i Honduras under de nuværende forhold.

Handelsaftale skal suspenderes

Enhedslisten har desuden bedt Udenrigsministeren og Regeringen arbejde for at handelsaftalen GSP + suspenderes i EU, men har endnu ikke modtaget svar på Danmarks forhandlingsposition. Partiet fortsætter derfor med at lægge pres på EU.

Penge fra ombudsmandsstøtten

Enhedslisten har gjort opmærksom på, at den Danida støttede ombudsmand var med kupmagerne. Som følge heraf bremsede udviklingsministeren støtten. Partiet har spurgt, om støtten kunne omfordeles til menneskerettighedsarbejde og opfordret til at dette skulle ske hurtigst mulig.

Udenrigsministeriet har nu på et møde lovet at denne støtte ville blive givet. Dog er der muligvis problemer med, at pengene nu er i en større pulje. Enhedslisten ønsker at pengene hurtigst muligt anvendes til menneskerettighedsarbejde i Honduras, og at støtten etableres for mindst 2 år, for at sikre, at den demokratiske proces fremover styrkes og beskyttes.