13. juli tager en delegation af anerkendte personligheder fra Europa til Honduras for at vurdere den anspændte situation i landet efter militærkuppet og komme med anbefalinger til en politisk løsning. Delegation bliver sammensat af CIFCA – Copenhagen Initiative for Central America – som IBIS er stiftende medlem af, og som i mere end 20 år har fulgt situationen i Mellemamerika.
IBIS er stærkt foruroliget over situationen i Honduras. Militærkuppet har betydet, at situationen er højspændt, og en række ledere af sociale bevægelser og NGO’er er gået under jorden af frygt for, at militæret skal indlede en klapjagt.
Militæret har indført undtagelsestilstand og har samtidig suspenderet en række borgerlige rettigheder som f.eks. retten til forsamling og retten til at blive stillet for en dommer indenfor 3 døgn.
IBIS vurderer, at specielt civilsamfundet i Honduras har brug for støtte og for en udenforstående instans, som kan følge udviklingen på tæt hold, og som ikke er part i sagen. Derfor sammensætter CIFCA i disse dage en højtstående delegation, som kan udfylde denne rolle: Besøge fængslede ledere fra civilsamfundet, kræve deres løsladelse, vise civilsamfundet, at situationen følges internationalt og komme med forslag til FN, Organisationen af Amerikanske Stater og de honduranske myndigheder.
Delegationen er ikke endelig sammensat, men forventes at bestå af bl.a. en Nobelpris modtager, en biskop og medlemmer af Europaparlamentet. Det er endnu uvist om der kommer en dansk deltager i delegationen.
Karen Andersen, international chef i Ibis, tager i weekenden til Mellemamerika og vil følge situationen der fra i den næste uge.
Kilde: Pressemeddelelse fra Ibis