WFP uddeler varme måltider til tusinder af flygtende i Sri Lanka

Redaktionen

COLOMBO, 15 maj 2009: FNs Fødevareprogram (WFP) har indledt uddeling af varme måltider til tusinder af flygtende fra de konfliktramte områder i det nordlige Sri Lanka, fremgår det af en pressemelding fra organisationens nordiske kontor i København fredag.

– For rigtig mange af de flygtende er det det første ordentlige måltid mad de får i dagevis eller måske endnu længere, siger Adnan Khan, WFPs repræsentant i Sri Lanka.

I løbet af det seneste døgn er flere end 3.000 undsluppet konflikten og ankommet til screening centret Omanthai, hvor de bliver registreret, før de sendes videre til midlertidige transit-centre i Vayuniya og Jaffna.

Antallet af hjemstavnsfordrevne forventes at stige drastisk i takt med de srilankanske sikkerhedsstyrkers fremfærd på den smalle kyststrækning, hvor op mod 50.000 civile er strandet på, hvad der nu vurderes at være mindre end 2 kvadratkilometer.

I Omanthai fordeler WFP en blanding af fødevarer fra de eksisterende lagre i Vayuniya.

Den forstærkede nødhjælpsindsats er en del af WFPs forsøg på at assistere Sri Lankas regering med at få fødevareforsyninger ud til de befolkningsgrupper i de nordlige dele af landet, som i titusindvis er flygtet fra kamphandlingerne.

Regeringen og WFPs lokale samarbejdspartner, Sevelanka, er i fællesskab ansvarlige for tilberedning og distributionen af maden i Omanthai. IOM, den Internationale organisation for Migration, er i samarbejde med UNICEF ansvarlig for vandforsyningen.

WFP assisterer i forvejen op mod 200.000 mennesker i 24 regerings kontrollerede midlertidige lejre og i landsbyer i de nordlige provinser, Vayuniya, Jaffna, Mannar og Trincomalee.

En drastisk forøgelse af kamphandlinger har i løbet af den seneste måned lagt forhindringer i vejen for at få fødevareforsyninger frem til konfliktzonen.

Kun mindre mængder er nået frem takket være Internationalt Røde Kors (ICRC) og ved Sri Lankas regerings mellemkomst.

I løbet af den seneste uge mislykkedes 3 forsøg på at få fødevarer frem i samarbejde med ICRC og regeringen på grund af den manglende sikkerhed. Man måtte således opgive et forsøg på at losse 500 ton fødevarer, nok til 50.000 konfliktramte i 20 dage.

Siden regeringen åbnede for søvejen til konfliktzonen i februar har WFP, under ICRC flag, indskibet over 2.000 ton fødevarer.

WFP appellerer nu til det internationale donorsamfund om yderligere 225 millioner kr. til at imødekomme det drastisk forøgede behov for fødevarehjælp til Sri Lankas fordrevne.

Yderligere oplysninger hos WFPs Nordiske Kontor v. direktør Erika Jørgensen, e-mail [email protected]

FNs Fødevareprogram, WFP
Midtermolen 3, 2100 Kbn Ø
Tlf. 35 46 71 34, web: www.wfp.dk