Per Stig på rundtur i Mellemøsten

Redaktionen

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) aflægger besøg i Bahrain, Jordan, Israel og Gaza/Vestbredden den 11.-16. november, fremgår det af en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet tirsdag.

I Bahrain er hovedformålet at deltage i G-8-landenes udenrigsministermøde “Forum for the Future”(FfF). Det er første gang Danmark deltager i dette forum, hvor i alt 32 regeringer vil være repræsenteret. Foruden G8-landene er der tale om landene fra det bredere Mellemøsten fra Marokko i vest til Pakistan i øst. Desuden deltager en række internationale organisationer, herunder EU og Verdensbanken.

Indbydelsen skal ses som en anerkendelse af den danske indsats under det Arabiske Initiativ. Gennem deltagelsen i FfF vil de danske bestræbelser for at fremme reformer og demokrati i den arabiske verden blive yderligere synliggjort.

Formålet med FfF er dels at fastholde reformer og demokratisering i den arabiske verden højt på dagsordenen, dels at tilskynde til etableringen af en række konkrete, regionalt forankrede reforminitiativer.

Drøftelserne i Bahrain vil omhandle emnerne viden, uddannelse, civilsamfund og demokrati i Mellemøsten og vil have aktiv deltagelse af civilsamfundsaktører. I tilknytning til mødet vil man præsentere og iværksætte 2 nye FfF-projekter, Foundation for the Future og Fund for the Future, som man fra dansk side agter at støtte politisk såvel som finansielt. Over årene 2006 – 2008 bidrager Danmark med 2 mio. US dollar til Foundation for the Future og 1 mio. dollar til Fund for the Future.

I Jordan vil udenrigsministeren drøfte den aktuelle politiske situation i Mellemøsten og det dansk-jordanske samarbejde under det Arabiske Initiativ med Kong Abdullah II og udenrigsminister Farouk Kasrawi.

I Israel vil udenrigsministeren deltage i en officiel mindehøjtidelighed i anledning af 10-årsdagen for mordet på tidligere premierminister Yitzhak Rabin. Endvidere vil der være politiske samtaler med udenrigsminister Silvan Shalom, vicepremierminister Simon Peres og premierminister Ariel Sharon.

I de palæstinensiske selvstyreområder vil udenrigsministeren føre politiske samtaler med præsident Mahmoud Abbas og udenrigsminister Nasser al-Kidwa. I det omfang sikkerhedssituationen tillader det, vil der blive aflagt besøg i Gaza, herunder ved Rafah-grænseovergangen til Egypten.

Endvidere besøges aktiviteter i Gaza og på Vestbredden, som støttes under det danske overgangsbistandsprogram. Rammen for den danske overgangsbistand til det palæstinensiske selvstyre er i 2005 på 60 mio. kr.