Hiv – en tikkende bombe under oprindelige folk i Peru

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Lise Josefsen Hermann, kommunikationsrådgiver, Ibis i Sydamerika

I en støvet træhytte, som gør det ud for lægekonsultation, sidder overlæge Jorge Perez Leoni. Han er ovenud tilfreds. I løbet af få år er antallet af tilfælde af kønssygdomme faldet fra omkring ti om måneden til nu ti om året.

Vi er i landsbyen San Fransisco, som ligger i hjertet af Peru langt ude i junglen. Siden 2007 har den danske udviklingsorganisation IBIS arbejdet med at informere den oprindelige befolkning i området om hiv og andre kønssygdomme.

– Nu er der næsten ingen kønssygdomme i vores landsby, fortæller overlæge Jorge Perez Leon fra landsbyen San Fransisco.

Ifølge officielle tal fra det peruanske sundhedsministerium lever 36.000 med hiv, og 25.000 med aids i Peru, hvis samlede befolkning er knap 29 millioner indbyggere. Men de virkelige tal for hiv-smittede er langt højere mener, Elva Luiñones Colchado, tidligere koordinator for IBIS hiv-projekt i Peru.

– I virkeligheden er der nærmere 75.000 hiv-smittede i Peru. Der er ikke nogle data omkring den oprindelige befolkning, men det er et faktum, at der eksisterer hiv blandt de oprindelige befolkninger, og at der eksisterer en ekstrem uvidenhed om hiv og kønssygdomme generelt, fortæller Elva Luiñones Colchado.

IBIS samarbejder i projektet med den peruanske NGO INPACVIH (Informaciòn para convivir con el vih y sida – Information for at leve med hiv og aids) der arbejder for bedre vilkår for hiv smittede.

I begyndelsen af projektet blev der lavet et studie, der kortlagde landsbybeboernes seksual-vaner, hvordan folk opfattede hiv og ikke mindst, hvilken viden, de allerede havde om emnet. Dette viste for eksempel, at analsex er almindeligt udbredt og accepteret blandt den indianske befolkning. Studiet viste også, at det er accepteret, at en mand har flere koner, går til en prostitueret eller har sex med andre mænd. Samtidig var det en udbredt opfattelse, at hiv og andre kønssygdomme ikke smitter ved analsex.

– Mange indianere har den opfattelse, at hiv/aids er en sygdom for “gringos”, for udlændinge. De siger: Vi tilhører et oprindeligt folk, som lever i harmoni med naturen. Hvordan skulle vi kunne få sådan en sygdom? Men når mange af landsbyens mænd for eksempel tager til andre regioner og arbejder, og der går til prostituererede,og piger og kvinder arbejder som prostituerede – så kan sygdommen let blive til virkelighed også i de indianske samfund, siger Fernando Chujutalli Còrdova, stifter af INPACVIH.

– Fordi der er den tankegang blandt de oprindelige folk, blandet med en stor uvidenhed om sygdommen, og anderledes levemønstre og seksuelle vaner, så er det vigtigt at arbejde med information, der er direkte møntet på netop dem, siger Fernando Chujutalli Córdova.

IBIS har støttet afholdelsen af informationsworkshops for unge, indianske ledere, skolelærere og forældre. Samtidig er der blevet produceret informationsmateriale på de tre indianske sprog Shipibo Konibo, Yanesha og Ashaninka. Det er første gang i Peru, at der er blevet fremstillet informationsmateriale om hiv og andre kønssygdomme på indianske sprog.

– IBIS er den eneste NGO, der laver den slags arbejde med hiv og information fokuseret til oprindelige folk i Peru. De eneste, der anerkender og tager det alvorligt, at der eksisterer hiv blandt den oprindelige befolkning, siger Fernando Chujutalli Córdovo.

Der eksisterer ikke statistik over, hvor mange hiv-smittede, der er i området omkring San Fransisco, ligesom der heller ikke er adgang til at lave hiv-tests. Landsbyens læge fortæller om, at der har været flere tilfælde af personer, som er døde med aids-symptomer, men det vides ikke, om de rent faktisk havde aids.

Udover den drastige nedgang i antallet af kønssygdomme I landsbyen er et andet positivt resultat af projektet, at mange flere af de unge (14-19-årige) i de landsbyer, hvor IBIS har støttet information, nu bruger kondom. Da projektet begyndte i 2007 svarede hver femte ung, at de dyrkede sikker sex. To år senere i 2009 svarede 60 procent, at de bruger kondom.

– Før workshopene og informationsmaterialet kom til landsbyen, anede vi ikke, hvad hiv var.Det gør vi nu, og der mange flere, som bruger kondom for at beskytte sig, fortæller 19-årige Cledia Bardales Fernandez, som er IBIS ungdomskoordinator i projektet i landsbyen San Fransisco.

Efter at de unge i San Francisco har deltaget i infoworkshops skiftes de til at tage rundt og afholde lignende arrangementer i nabolandsbyerne, ligesom de også fortæller om den nye viden til deres forældre, som fortæller videre til familie, venner og bekendte, så projektet på den måde når ud til en langt større gruppe af mennesker.

I Perus jungle er temaet hiv tæt forbundet med udvindingsindustrier, som olieindustrien og minedrift. Fordi minedrift eller olie-udvinding betyder mandlige arbejdere, der kommer dertil for at arbejde uden deres familie. Når mændene har fri, tager mange af dem på barer i byen, hvor blandt andre indianske kvinder tjener til føden ved at prostituere sig. Når mændene rejser hjem til deres familier, er mange smittede med hiv og smitter for eksempel deres koner. Og med accepten af, at manden også har sex med andre end sin kone i landsbyen, bliver smittecirklen total.

Derfor foregår en del af informationsarbejdet i barer, hvor der er sex-arbejdere. På en tredjedel af barerne i projektområdet har barpersonalet fået undervisning i forebyggelse af hiv og andre kønssygdomme. I mere en halvdelen af barerne er der informationsmateriale som for eksempel plakater om kønssygdomme og hiv og de prostitueredes kunder bruger kondomer.

– Hiv er en tikkende bombe under oprindelige folk i Peru. Hvis ikke der sættes ind over for problemet, risikerer vi, at hele indianske folk kan blive udryddet, hvis først der kommer hiv i deres landsbyer,” advarer Fernando Chujutalli Còrdova.