Ph.d.-afhandling om familielov i Marokko

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I 2004 indførte Marokko en omdiskuteret liberalisering af familielovgivningen, den såkaldte Moudawana.

I afhandlingen “Liberalizing Autocrazy at Work” (2009) ser Julie Elisabeth Pruzan-Jørgensen på, hvordan liberaliseringsprocessen bidrog til at styrke frem for at svække landets kongestyre, skriver KVINFO i sit seneste elektroniske nyhedsbrev onsdag.

Regeringen havde i 1999 fremsat en handlingsplan med fokus på at forbedre kvinders rettigheder. Herunder en reform af familieloven som bl.a. skulle give kvinder ret til at gifte sig uden tilladelse fra en mandlig formynder og forældremyndighed over børn efter nyt ægteskab.

Men oppositionen mod ændringerne var så stærk, at regeringen i 2001 bad Marokkos konge om at mægle. Det blev dermed kong Mohammed den 6. og ikke regeringen, som det lykkedes at sikre et kompromis.

Den nye lov fik både bred opbakning og styrkede hans position som konge.

Pruzan peger på, at lovreformen blev et varmt politisk emne, fordi debat-ten ikke bare kom til at handle om familiestrukturen, men også om nationalitet og fortolkningen af Islam.

Man kan bestille afhandlingen fra biblioteket på
https://kvinfo.bibits.no/pls/bookit4/pkg_www_misc.print_index?in_user_id=opac-k-e&in_password=opac-k-e1&in_ccl_query=35798/ki

Man kan læse mere om kvinders rettigheder i Marokko på
http://www.womendialogue.org/da/node/419