Den danske udenrigsminister deltager onsdag og torsdag sammen med udenrigsministrene fra G8 og lande fra det bredere Mellemøsten – fra Marokko til Afghanistan – i et dialogmøde om politiske og økonomiske reformer. Mødet finder sted i Qatar, oplyses det på udenrigsministriets hjemmeside.
I mødet deltager også repræsentanter for civilsamfundsorganisationer og det private erhvervsliv i Mellemøsten. Danmark er inviteret med til mødet bl.a. på baggrund af vores støtte til reformer i arabiske lande gennem initiativet til Partnerskab for Dialog og Reform.
”Det glæder mig, at Danmarks kamp for reformer og demokrati på den internationale scene igen anerkendes i form af en invitation til Forum for the Future dialogen mellem G8 og landene i Mellemøsten,” udtaler udenrigsminister Lene Espersen.
Formålet med mødet er at fastholde reformer højt på dagsordenen i de mellemøstlige lande og Arabien samt åbne for en direkte dialog mellem repræsentanter for civilsamfundene og de private virksomheder, som efterspørger forandring og modernisering, og repræsentanter for de regeringer, som kan levere det.
Blandt deltagere er udenrigsministrene fra bl.a. USA, Frankrig, Afghanistan samt en række mellemøstlige lande.
”Forum for the Future gør op med tendensen til at afvise diskussionen om demokrati og fundamentale menneskerettigheder med henvisning til, at det er ”vestlige værdier”, som ikke passer i samfund, der er baseret på andre kulturer og andre religioner. I alle lande efterspørger borgerne de samme grundlæggende ting fra deres magthavere: retsstat, ansvarlighed og respekt for det enkelte menneskes værdighed.
Fakta:
Forum for the Future (FfF) er et partnerskab mellem G8-landene, regeringer fra det bredere Mellemøsten (lande fra Marokko i vest til Pakistan i øst med undtagelse af Iran og Israel) og civilsamfundsorganisationer fra Mellemøstregionen, der har som målsætning at fremme demokrati, menneskerettigheder, social retfærdighed og økonomisk udvikling i regionen. Første FfF-Udenrigsminister¬møde fandt sted i Marokko i 2004, og dette er det syvende i rækken. Danmark har deltaget i alle møderne. Intentionen med initiativet er at fastholde spørgsmålet om demokratisering og reform i Mellemøsten øverst på de involverede regeringers dagsorden. Dette sker bl.a. gennem etablering og normalisering af en dialog mellem civilsamfund, privat sektor og lokale regeringer, samt at tilskynde til etableringen af en række konkrete og regionalt forankrede reforminitiativer.