Danske NGO’er: Mere pres på Egypten

Forfatter billede

NGO’er: Danmark skal presse EU til at skærpe tonen over for Egypten. Sådan lyder rubrikken på en pressemeddelelse fra Institut for Menneskerettigheder, International Media Support, Dansk Ungdoms Fællesråd, Det internationale program i Red Barnet Ungdom, Islamisk Kristent Studiecenter, Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre, Kvinderådet, The Middle East Expedition, Mellemfolkeligt Samvirke og NASIM.

Og det hedder videre i meddelelsen: ”Selvom udenrigsminister Lene Espersen og EU har været på banen med kritiske røster overfor Egyptens regimes voldelige overfald på de fredelige, folkelige demonstrationer, så er det langt fra nok.

Derfor sendte 10 danske organisationer, som alle arbejder i Mellemøsten, fredag et åbent brev til Lene Espersen med opfordring til yderligere handling og skærpet tone.

Brevet kommer med to direkte anbefalinger til den danske regering, som kan spille en væsentlig rolle i at få forøget det internationale pres på Hosni Mubaraks styre i Egypten.

Som der står i brevet: ”Vi er meget positive over for den danske regerings udtrykte holdning til situationen. Samtidig mener vi, at Danmark bør spille en større rolle i at finde en løsning på situationen. Vi opfordrer derfor den danske regering til:

– at skærpe tonen overfor de egyptiske myndigheder, opfordre dem til at stoppe de grove menneskerettighedskrænkelser og kræve en øjeblikkelig og fredelig overgang til demokrati.

– aktivt at lægge pres på Egypten gennem internationale kanaler som EU og FN.”

Organisationerne bag brevet arbejder med at understøtte reform- og demokratiseringsprocesser i Mellemøsten og Nordafrika og følger med bekymring de seneste dages udvikling med eskalerende vold mod de fredelige demonstrationer.

Her skal Danmark presse på for at få alle EU-landene til at stå sammen og støtte det egyptiske folks ret til demokrati i stedet for fortsat at acceptere undertrykkende diktatorstyrer.

Den egyptiske præsident har siddet på magten – støttet af Vesten – siden 1979, hvor daværende præsident Sadat blev myrdet. Landet har aldrig ophævet undtagelsestilstanden, som blev indført dengang og er blevet et mere og mere undertrykkende diktatur.

De folkelige demonstrationer er blevet mødt af vold fra styrets side og senest er gået ud over internationale journalister, som bliver overfaldet, i regimets fortsatte kamp for at censurere informationsstrømmen omkring demonstrationerne”.

For yderligere informationer kontakt:
Generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, Birte Hald på tlf. 2214 3512
Mellemøst konsulent i Dansk Ungdoms Fællestråd, Anne Nybo på tlf. 39 13 40 36
Programkoordinator Thora Gehl fra International Media Support på tlf. 8832 7016
Presseansvarlig Martin Lassen-Vernal, Institut for Menneskerettigheder på tlf. 3269 8927