Stor NGO: Bahrains militær tæver og anholder patienter

Forfatter billede

Læger uden Grænser (MSF) fordømmer militæret i Bahrains forfølgelse af patienter, der gør det umuligt for sårede demonstranter at søge lægehjælp, fremgår det af en presseudtalelse fra MSF torsdag.

Udtalelsen kommer på baggrund af en rapport fra den internationale medicinske organisation, der beskriver, hvordan hospitaler og medicinske faciliteter ikke længere er sikre for syge og sårede i den arabiske oliestat ved Den persiske Havbugt.

– Sår, specielt de meget let genkendelige sår fra politiet og militærets våben, bliver brugt til at identificere folk, der skal arresteres, og man nægter folk adgang til lægehjælp for at afskrække dem fra at protestere, siger Latifa Ayada, medicinsk koordinator for Læger uden Grænser.

– Sundhedsfaciliteterne bliver brugt som madding for at kunne identificere og anholde demonstranter, der søger behandling, anfører hun.

Siden sammen-stødene mellem regeringsstyrker og demonstranter begyndte i februar er sundheds-faciliteterne i Bahrain, som normalt er velfungerende og med veluddannet personale, ikke længere tilgæn-gelige for alle.

Salmaniya, det eneste henvis-ningshospital i Bahrain, var stort set tomt, da Læger uden Grænser for nylig var på besøg. Sårede har fortalt, hvordan politiet slog dem på deres sår. Andre er blevet anholdt, efter politiet fandt ud af, at deres skader stammede fra demonstrationerne.

Læger uden Grænser har foreslået Bahrains myndigheder, at organisationens nødhjælpsarbejdere eskorterer patienter til hospitalerne og sørger for at, de kan modtage hjælp og ikke bliver arresteret, samtidig med at det medicinske personale kan udføre deres arbejde upartisk og uden frygt for repressalier.

Desværre har MSF ikke været i stand til at få garantier for, at patienterne ikke vil blive forfulgt.

– Militærets handlinger og opfattelsen af hospitalerne som legitime militære mål, og brugen af sundhedssystemet som et værktøj for sikkerhedsapparatet underminerer og ignorerer fuldstændigt patienternes ret til behandling og det medicinske personales pligt til at behandle alle, siger direktør for Læger uden Grænsers operationelle kontor i Bruxelles, Christopher Stokes.

Læger uden Grænser understreger myndighedernes pligt til at overholde international humanitær lov og beskytte medicinsk personale og patienter. Ansvaret for at genoprette et fungerende sundhedssystem påhviler myndighederne i Bahrain.

Man kan læse hele rapporten på www.msf.dk

Yderligere oplysninger hos:
Pressechef i Læger uden Grænser, Maria Dohn
e-mail: [email protected] og tlf. 39 77 56 00 / 29 70 29 79