Dalai Lama: Jeg vil ikke hykle

Forfatter billede

Udsagnet kommer fra Tibets åndelige leder den 14. Dalai Lama, som mener, at tiden er inde til at indføre fuldstændigt demokrati i den tibetanske eksilregering.

Af Jette Thoreau
Journalist og medlem af u-landsnyts redaktion

Under sit besøg i Danmark forklarede Dalai Lama den danske presse hvorfor, han har valgt at trække sig som politisk leder og nu udelukkende virker som åndelig leder – en rolle han haft, siden han var to år gammel.

”Jeg rådgiver mange mennesker blandt andet politiske ledere over hele verden, og jeg fortæller dem, at de bør adskille politik og religion. Alligevel praktiserer jeg selv denne gammeldags form for ledelse.” Han smiler, mens han understreger, at det er vigtigt, at det bliver de demokratisk folkevalgte, som overtager det politiske ansvar for den tibetanske eksilregering.

Efter at være kommet i eksil har Dalai Lama i årevis forsøgt at etablere en demokratisk styreform, mens tibetanerne i landflygtighed samtidigt sagde: ”Vores demokrati er en gave fra Hans Hellighed Dalai Lama.”

På sin vis var deres udsagn korrekt, da Hans Hellighed i lang tid stod for at udpege den kandidat, der ledede eksilregeringen. Men det blev ændret for ti år siden, hvor kimen til de demokratiske valg blev lagt.

”Siden da har jeg beskrev mig selv som semi-pensioneret.”

Lamaens tricks

Beslutningen om at overdrage den politiske ledelse til lægfolk udspringer om Dalai Lamas ønske om at indlemme Tibet i et sandt demokratisk styre, og hans valg hviler ikke på det anstrengte forhold mellem Kina og Tibet.

”Da jeg meddelte, at jeg ville trække mig fra den politiske post, mente administrationen i Kina til at begynde med, at det var endnu et af Lamaens ”tricks,” fortæller han og griner længe – og højt, inden han peger på, at der ikke har været en decideret reaktion fra det kinesiske styre endnu.

Alligevel bekymrer det anstrengte politiske forhold mellem Kina og Tibet Dalai Lama dagligt, derfor vil han til trods for sin politiske retræte fortsat række hånden ud mod den store nabo i håbet om, at der en dag vil spire en form for forståelse og fred mellem nationerne.

”Jeg har gennem de seneste år læst flere Kina-kritiske artikler skrevet af kinesere,” fortæller Lamaen og henviser til, at Kina bruger flere penge på at opretholde intern stabilitet, end landet bruger på det nationale forsvar. Det er ifølge Dalai Lama et tydeligt fingerpeg om, at der findes mange systemkritikere i Kina.

”Derfor er det vigtigt, at også Kina får en gennemsigtig ledelsesstruktur, og at censuren afskaffes. Kineserne har ret til at kende sandheden – og de SKAL have mulighed for selv at vurdere, hvad der er rigtigt og forkert,” siger den tidligere vinder af Nobels Fredspris og anerkender i samme åndedrag, at den slags ting tager sin tid.

Alligevel appellerer Dalai Lama om, at gennemsigtighed er vejen frem – det og naturligvis tolerance, medfølelse, harmoni og fred.

Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/18-04-11/dalai-lama-appellerer-til-kineserne-efter-nye-ansl