Burma: Danske elever fulgt til dørs af regimet helt ud i lufthavnen

Forfatter billede

Under et besøg i Burma gæstede 11 elever fra Krogerup Højskole i Nordsjælland den netop løsladte frihedsikon Aung San Suu Kyi.

Regimet opdagede det og forfulgte eleverne hele vejen gennem lufthavnen, skriver højskolen i en presserundsendelse søndag.

Det var med nerverne ude på tøjet, at 11 elever og 2 lærere for få dage siden ankom til det burmesiske oppositionsparti NLD’s hovedkvarter i Yangon.

Taxaerne stoppede et godt stykke fra NLD-bygningen, så chaufførerne ikke kunne kobles til elevernes forestående møde, og eleverne gik de sidste meter, mens de så sig over skuldrene. De kunne dog ikke undgå regimets fotografer, som sad i skjul på den anden side af gaden.

Oplevelse for livet

Inden for var stemningen anderledes afslappet. Aung San Suu Kyi hilste eleverne velkomne og lod sig filme og interviewe gennem 2 timer, hvor de spørgelystne danskere fik lange og uddybende svar på en lang række emner.

Suu Kyi forklarede bl.a., hvorfor hun ikke stillede op til valget i Burma sidste efterår, hvordan hendes organisation vil overleve som politisk parti, og hun fortalte om hendes personlige fremtid i NLD.

– Jeg håber, at nogle unge partimedlemmer vil overtage min rolle. Ikke en enkelt specifik person, for det er altid bedre at have flere potentielle ledere, som så er mere påpasselige med, hvad de gør. Det er et meget uheldigt aspekt ved politik i Asien, at personligheder betyder så meget, sagde Suu Kyi.

Hun diskuterede også demokratiske styreformer med eleverne, og hvor man burde lægge balancen mellem frihed og sikkerhed i et samfund.

– Man burde selvfølgelig ikke have så meget frihed, at alle kan gå rundt og slå hinanden ihjel, men vores styre lægger alt for meget vægt på sikkerhed – og alligevel har vi ingen sikkerhed her i landet, anførte Suu Kyi.

Turister og homoseksuelle

Oppositionspolitikeren redegjorde i detaljer for regimets statsbudget, hvor cirka 60 procent bliver brugt på forsvaret, mens kun 4 procent går til uddannelse og under 2 procent bliver brugt på landets sundhedssystem.

– Vi er altså ikke et land, der er i krig med andre lande. Et styre, der kan godkende sådan et budget, er bestemt ikke demokratisk, sagde Suu Kyi og gjorde på den baggrund gældende, at regimets politik ikke er et udtryk for befolkningens ønsker.

Hun fortalte også om sine planer for landets mange etniske grupper i et fremtidigt Burma, hvordan det har været at komme ud af sin mangeårige husarrest, hendes syn på homoseksuelle og en lang række andre emner.

Til sidst forklarede hun eleverne, at hun var rigtig glad for deres rejse til landet og den form for turisme. Hendes parti er netop ved at være klar med et nyt udspil i forhold til turisme i Burma.

Holdet fra Krogerup Højskole kunne sammenholde mange af synspunkterne med den danske politik og holdning til hende, NLD og Burma, som ambassadør Henrik Winther forinden havde fortalt eleverne om.

Det skulle dog vise sig, at være noget mere hektisk at forlade det burmesiske partis hovedkvarter i Yangon end ambassaden i Bangkok.

Fotografer og overvågning

Efter eleverne havde sunget deres rejsesang Shosholoza, en frihedssang fra Sydafrika, for Aung San Suu Kyi og kom ud fra hovedkvarteret, stod en række fotografer klar med store zoom-linser på den anden side af gaden.

Eleverne gik hurtigt væk fra bygningen og hoppede i nogle taxaer. Efterfølgende blev holdets lærere ringet op på deres hotel og udspurgt om detaljer om, hvornår de forlod landet, med hvilket fly med mere, inden telefonen pludselig blev smækket på.

I lufthavnen fulgte en fotograf også alle holdets skridt gennem paskontrollen og helt ud gennem gaten til eleverne kom ombord på flyet tilbage til Bangkok.

Nu er eleverne i mediepraktik på eksilburmesiske medier som DVB, Irrawaddy og Mizzima i Nordthailand.

Faktaboks:

Eleverne følger Krogerup Højskoles Verden Brænder linje, som er et 5 måneders globaliseringsforløb med 2,5 måneders undervisning, 1 måneds rejse og 1,5 måneds afsluttende kampagnearbejde i Danmark.

Holdene starter 2 gange om året, i januar og august.

Eleverne er i øjeblikket i henholdsvis Burma/Thailand og Mexico og blogger om turene.
Burma/Thailand: www.vbapril.blogspot.com
Mexico: www.mexicobraender.tumblr.com