ANALYSE/KOMMENTAR
Af Kirsten Auken
politisk rådgiver og klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp
I maj holdes der topmøde i Istanbul om de mindst udviklede lande, såkaldt Least Developed Countries – LDCer, som p.t. udgør 48 særligt udsatte stater.
Mødet i den store tyrkiske by er det fjerde i rækken af LDC-topmøder. Denne gang er der fokus på de strukturelle forhold, der gør, at de fattigste lande i stigende grad marginaliseres og halter bagefter andre u-lande bl.a. når det gælder om at nå FN’s 2015-udviklingsmål (MDG’erne).
Topmødet skal gøre status over den nuværende 10-års handlingsplan og vedtage en ny for de næste 10 år, og håbet er, at mødet kan være med til at sætte gang i opfølgningen på sidste års MDG-topmøde i New York.
De mål, der forhåbentlig vedtages, vil blive vigtige for, hvad der kommer til at ske med de globale udviklingsmål efter 2015.
Som et muligt overordnet mål nævnes, at antallet af LDC-lande inden 2021 skal halveres – ambitiøst i betragtning af, at der ind til nu kun er 3 lande, der er kommet ud af LDC-gruppen, siden denne blev defineret af FN tilbage i 1971. Til gengæld er målet helt nødvendigt.
Det har ind til nu været meget svært at nå til enighed mellem landene om, hvad der skal stå i den nye handlingsplan.
Uenighederne går bl.a. på, hvor meget u-landsbistand de rige nationer skal forpligte sig til at betale i forhold til andre finansieringskilder og donorer.
På bordet ligger bl.a. et forhandlingsudspil fra LDC’erne, som lægger op til store stigninger i bistanden. Det står i modsætning til, at de rige lande i dag er langt fra at leve op til det, man allerede har lovet.
Danmark og EU bør nu tage konkrete skridt til at leve op til hidtidige løfter om bistand, herunder ”nye og additionelle (ekstra)” klimapenge.
Gældseftergivelse bør ikke regnes med i bistandsprocenten, og EU må gøre meget mere for at skabe sammenhæng (kohærens) til andre EU-politikområder, og den påvirkning de har på de fattigste lande.
F.eks. bør EU lempe betingelserne i handelsaftaler, som gælder for de fattigste landes eksport til medlemslandene i Den Europæiske Union.
Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/28-04-11/pind-til-indonesien-og-konference-i-tyrkiet-de-fat
Mere om verdens 48 mest udsatte og fattige nationer findes på
http://www.unric.org/da/component/content/article/16-development/26236-fakta-om-ldc-landene
Kilde: 92-gruppens nyhedsbrev om Miljø og Udvikling, april 2011