Nordkorea: Frygtelige forhold i politiske fangelejre

Forfatter billede

Nye satellitbilleder og vidnesbyrd offentliggjort af Amnesty International kaster lys over de forfærdende forhold i Nordkoreas politiske fangelejre. Omkring 200.000 mennesker menes indespærret i lejrene, skriver Amnesty tirsdag.

Billederne i Amnestys nye materiale om fangelejre i Nordkorea viser placering, størrelse og forhold inde i flere af Nordkoreas fangelejre. Amnesty International har desuden indhentet oplysninger om livet i lejrene ved at tale med en række vidner, herunder tidligere indsatte fra den politiske fangelejr i Yodok samt vagter i andre politiske fangelejre.

“Nordkorea kan ikke længere benægte, at landet i årtier har drevet en masse politiske fangelejre,” siger Sam Zarifi, Amnesty Internationals direktør for Asienprogrammet. Lejrene er ude af syne for resten af verden, og stort set alle de menneskerettigheder, som findes, ignoreres.”

Stigning i omfanget af lejre

Satellitbilleder viser, at fire af de seks lejre er placeret i store vildmarksområder i Syd Pyongan, Syd Hamkyung og North Hamkyung. I lejrene bliver der produceret produkter, der spænder fra sojabønner, pasta og slik til kul og cement.

En sammenligning af de nyeste billeder med satellitbilleder fra 2001 viser en betydelig stigning i omfanget af lejrene.

Slavearbejde

Ifølge tidligere fanger fra fangelejren i Yodok, tvinges fanger til at arbejde under forhold, der nærmer sig slaveri. De er ofte udsat for tortur og anden grusom, umenneskelig og nedværdigende behandling. Alle fangerne i Yodok har været vidne til offentlige henrettelser.