Nicaraguas demokrati på skadestuen og måske på vej til intensiv

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Nicaragua – serie

”Nicaraguas demokrati er på skadestuen og måske på vej til intensiv. En eventuel helbredelse afhænger af præsident- og parlamentsvalget 6. november.” Det vurderer Douglas Carache, nyhedschef på landets største dagblad La Prensa.

Af Eva Rasmussen
Journalist og medlem af U-landsnyts redaktion

”Vi har allesammen pligt til at overholde landets love. Når landets præsident, eller en hvilken som helst anden, straffrit krænker grundloven, er demokratiet i fare.”

”Da Daniel Ortega, FSLN, i 2006 for anden gang blev valgt til præsident, var der en massiv national og international valgobservasion. Hvorfor afviser både han og Det Øverste Valgråd, CSE, så en lignende observation ved novembervalget?” spørger Douglas Carache.

I stedet for valgobservation ønsker regeringen ”ledsagelse”. Et begreb, der ikke eksister i valgloven, og som endnu ikke er defineret af valgrådet.

”Ledsagelse er et begreb, som sandisterne har hentet i Venezuela, der introducerede det ved valget sidste år”, siger Douglas Carache. ”Det er ikke det samme som observation. En ledsager går til valget med lukkede øje og uden ret til give udtryk for sin mening eller stille spørgsmål. Opskriften er: Kom, se og hold kæft. En observartør har pligt til at spørge og kommentere.”

Lovbrud

Landets øverste valgråd CSE har accepteret, at Daniel Ortega stiller op til novembervalget, selvom det er i strid med grundloven, der slår fast, at ingen kan gøre det 2 gange i træk og ingen kan vælges 3 gange.

En højesteret, der for en stor del er udnævnt ved præsidentdekret, hvilket også er i strid med grundloven, har imidlertid sagt god for en grundlovsændring, der gør det muligt for Ortega at genopstille. Men det er ifgl. den grundlov, som højesteret ændrede, udelukkende Den lovgivende Forsamling, Asamblea Nacional, der kan ændre grundloven.

Dilemmaet udtrykkes indirekte på valgrådets hjemmeside, hvor der både er link til ”den originale grundlovstekst” og til ”grundloven”.

Civilsamfundsorganisationen IPADE, der har mange års erfaring med valgobservation, offentliggjorde forleden sin første rapport om valgprocessen. Den er skarp. Udover kritikken af Ortegas grundlovsbrud, peger den på, at sandinisterne har sat sig på alle statsmagter. F.eks. valgrådet (der i Nicaragua er en statsmagt, defineret som uafhængig).

Jagt på identitetskort

For at kunne stemme skal vælgerne have et gyldigt identitetskort. Det er der imidlertid mange, der ikke har. Og køen for at få et er lang for nogen, men ikke for alle. IPADE peger på, at det er nemt for sandinisttilhængere at få et kort og svært for andre. Douglas Carache kommenterer:

”Hvis jeg som almindelig borger beder om mit identitetkort, kan sagsbehandlingen vare måneder, og nogle gange resulterer den ikke i, at jeg får kortet. Anderledes ser det ud for medlemmerne af FSLN. De bliver kørt i busser til valgrådets kontor, hvor de på stedet får et identitetskort”, fortæller Douglas Carche og fortsætter:

”Regeringen sikrer sig, at dens tilhængere har papirerne i orden, mens andre skal gennem et forhindringsløb, der måske aldrig ender positivt.”

Misbrug

Regeringen misbruger ifgl. IPADE offentlige institutioner i valgkampen.

”I stedet for at lære noget, sendes skoleelever ud på gaderne for at støtte regeringen”, fortæller Douglas Carache, der tilføjer, at det forbyder undervisningsloven.

”For nogle uger siden bragte regeringens tv kanal et indslag fra en skole i provinsen, hvor læreren var i gang med at indøve råbekoret: Tak Daniel, Tak Daniel, tak fordi du giver os uddannelse. Det er manipulation. Det ikke er præsidenten, der er den glade giver. Uddannelse er en rettighed, og staten har pligt til at tilbyde adgang for alle.”

”Endelig er uddannelsen finansieret af alle skatteborgere og af internationale donorer. Uden den udenlanske støtte ville der ikke være uddannelse i det her land, men regeringen manipulerer børnene til at tro, at den eneste grund til at de kan komme i skole, er regeringens politik.”

Et andet eksempel på manipulation blev for kort tid siden fanget af et spansk TV-hold, der filmede en lærer, der forklarede børnene, at Daniels Ortega er den største leder i Nicaraguas historie, og at de skulle sige til deres forældre, at de burde stemme på ham for at sikre fremtiden.

”Det er både politisk manipulation og misbrug af statens resurser”, kommenterer Douglas Carache.

Meningsmålinger

Ifgl. alle meningsmålinger indtil nu, vil Daniel Ortega blive valgt i første valgrunde. Sådan så det imidlertid også ud forud for valget i 1990, hvor han tabte.

”Når folk bliver spurgt om, hvad de vil stemme på, er der mange, der siger FSLN, fordi de er bange for at miste deres arbejde, hvis de siger noget andet. Selvstændige gør det samme af angst for at miste deres indkomst, hvis de bliver udelukket fra licitationer over offentlige arbejder.”

En anden grund til Ortegas forspring er, at opposistionen er splittet op i fire partier, der alle ønsker indbringende poster. Carache vurderer dog, at der vil ske en samling om et af de 4 partier, når valget nærmer sig.

Ortega selv tror ikke på meningsmålingerne, mener Douglas Carache. ”Han har nederlaget i 90 i baghovedet, og det er måske en af grundene til, at han ikke ønsker valgobservation. Bliver der stemt massiv imod ham, vil han have en nødudgang.”

Lovgiverne siger ingenting

Grundlovsbruddet kunne efter Douglas Caraches mening have været standset.

”Lovgiverne kunne have vedtaget en simpel erklæring om, at de bekræfter, at grundlover forbyder et genvalg. Men selvom det udelukkende er dem, der kan ændre grundloven, er de ikke kommet med en eneste kommentar.”

”Et uafhængigt valgråd burde have sagt: Et øjeblik Daniel Ortega. Vi kan ikke indskrive dig som præsidentkandidat, det ville være en krænkelse af grundloven. Men valgrådet er ikke uafhængigt.”

”Den eneste mulghed, der er tilbage, er valget 6. november. Vel at mærke, hvis der bliver tale om en gennemskuelig proces, hvor folk kan stemme uden at være bange og være sikre på, at optællingen af stemmer går rigtigt til.”

”Vinder Ortega præsidentvalget, vil sandinisterne sandsynligvis stramme grebet om Nicaragua og situationen skifter fra dårlig til værre”, konkluderer Douglas Carache.