Indiske delstater forbyder film om kastekvoter

Prakash Jha ved lanceringen af Aarakshan
Forfatter billede

Aarakshan (‘Reservering’) er en ny indisk film om et kontroversielt emne, uddannelseskvoter for lavkastefolk. Allerede før præmieren skred myndighederne i delstaterne Uttar Pradesh, Punjab og Andhra Pradesh imidlertid ind over for fremvisning af frygt for uroligheder på grund af filmens budskab.

Filmen er instrueret af den kendte Bollywood-filmskaber Prakash Jha og havde præmiere fredag med blandt andet skuespillegenden Amitabh Bachchan i en af de centrale roller.

Selv om avisen The Hindu i dag meddeler, at Andhra Pradesh og Punjab alligevel vil tillade visning – evt. i revideret version –, er filmen stadig genstand for heftig debat i verdens største filmland.

Plakater af filmen er således blevet ødelagt af demonstranter, der mener, at filmen omtaler lavkastegrupper/dalitter nedsættende.

Jha, der er kendt for at lave film om kontroversielle sociale spørgsmål, afviser beskyldningerne og bestyrelsen for Indiens statslige censur har forsvaret filmen.

Filmens omdrejningspunkt er spørgsmålet om kvoter på uddannelser og statslige jobs for personer med baggrund i de laveste grupper i bunden eller uden for det indiske kastesystem. Målet er at skabe balance i et samfund med store sociale skel.

Men lige fra begyndelsen er ordningen blevet kritiseret, dels for at fremhæve forskelle, frem for at lade dem forsvinde gradvist. Dels for at begunstige folk på den forkerte baggrund.

Jha udtalte i sidste uge i følge BBC: “I Indien findes der mennesker, der nyder godt af denne politik, og der er dem, der har mistet deres muligheder på grund af den politik (…) Det er næsten en Indien-versus-Indien situation og jeg vil forsøge at bygge bro ved at vise det i min film.”