Flere kvinder til Nepals lokalradioer

Forfatter billede

Kvinder og repræsentanter af lavere kaster er en mangelvare i Nepals lokalradioer, fremgår af rapport, der har analyseret medarbejdersammensætningen.Et bedre mix mellem kaste og køn er vigtig for at afspejle samfundet og for at give svage grupper en stemme

Rapporten, der er udført af Sammenslutningen af Lokalradioer i Nepal, konkluderer uden blusel, at der hverken er ligestilling mellem kønnene eller i forhold til social baggrund på lokalradioerne.
Kvinder er ganske vist repræsenteret som oplæsere men sjældent som journalister eller ledere. Dalitter (kasteløse) er stort set fraværende på redaktionerne, fremgår det af rapporten.

Kvinder er også repræsenteret i radioernes bestyrelser, men det har hidtil ikke haft nogen synlig effekt, fremgår det af rapporten. De tages snarere som gidsler, hævdede en kvindelig ansat på en lokalradiostation ifølge rapporten.

Vigtige aktører for udviklingen

Lokalradioer i Nepal er ofte etableret på lokalt græsrodsinitiativ, og den institutionelle struktur er derfor typisk ret svag. Samtidig anerkendes radioerne for deres evne til at nå ud til et bredt udsnit af befolkningen, og det er almindeligt anerkendt, at de repræsenterer et stort potentiale i forhold til at udbrede budskaber om sociale forandringer, samfundsoplysning generelt og for at fremme borgerdeltagelse i den demokratiske proces.

Rapporten anbefaler derfor initiativer, som kan udstyre radioerne med værktøjer, der kan sikre en mere professionel drift, rekuttering og træning af især redaktionelle medarbejdere.