Sri Lanka indfører nye anti-terrorlove

Forfatter billede

Samtidig med at Sri Lanka har ophævet en flere år gammel undtagelsestilstand, har regeringen netop indført nye regler, som gør det muligt fortsat at tilbageholde terror-mistænkte tamiler.

De nye regler trådte i kraft onsdag, efter at de gamle udløb tirsdag nat.

Dermed slipper Sri Lankas singalesiske regering for at løslade nogen af de tusindvis af tamilske oprørere, som blev taget til fange i 2009, da regeringsstyrker knuste oprørsbevægelsen De Tamilske Tigre LTTE.

– Ingen mistænkte får lov at gå fri, selv om undtagelsestilstanden er ophævet, forsikrede Sri Lankas statsadvokat ifølge Al Jazeera English.

Ved krigens afslutning sagde regeringen, at den tilbageholdt 12000 tamiler, som var mistænkt for at stå i ledtog med LTTE. Nogle er angiveligt blevet løsladt de seneste to år, men det vides ikke hvor mange – og dermed er det også uklart, hvor mange, der stadig tilbageholdes.

Regeringens træk vækker undren blandt menneskeretsaktivister i Sri Lanka, fordi en antiterrorlov allerede giver militær og politi vidtrækkende beføjelser.

Indførelsen af de nye regler sker blot en måned før FNs Menneskerettighedskommission forventes at behandle anklager om krigsforbrydelser under borgerkrigen med den tamilske seperatistbevægelse i 2009.