Storbyer ikke sunde for fattige

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Verdens befolkning stuver sig sammen i storbyerne, og det har gjort, at det nu ikke længere er smitsomme sygdomme, der er de førende dødsårsager på verdensplan, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

Nu er det primært de ikke-smitsomme sygdomme, der slår os ihjel, da livet i byerne er hårdt for helbredet, viser nye undersøgelser.

– Vores nye verdensborger nr. syv milliard vil sandsynligvis vokse op i en storby, og det øger risikoen for levevilkårssygdomme som diabetes, kol, kræft og hjertesygdomme, siger ekstern lektor Siri Tellier fra Copenhagen School of Global Health på Københavns Universitet.

I storbyernes slumkvarterer rammes de fattige af dårlige vand- og hygiejne forhold og den ringe adgang til sundhedsvæsnet, mens de “rige” rammes af levevilkårssygdomme forårsaget af især meget salte, fade fødevarer, rygning. alkohol og manglende motion.

Over en bred kam gør tilflytningen til byerne, at flere og flere bliver syge og udvikler f.eks. diabetes, og udviklingen sker hurtigt, lyder det.