Da Europa mødte verden

Akefal - hovedløs. Den slags væsener måtte bestemt leve uden for den kendte verden.
Forfatter billede

Ny stor udstilling på Nationalmuseet fortæller historien om Europas samspil med den omgivende verden – i 2500 år.

Kulturredaktionen anbefaler

På fredag den 7. slår Nationalmuseets Egmontsal dørene op for særudstillingen ”Europa møder Verden”, der løber frem til 3. juni. Her giver genstande fra museets egen samling deres bud på spørgsmålene ”Hvad er særligt for Europa?” Og ”hvordan har europæerne set på verden?”

De store ekspeditioner fra især Portugal og Spanien lagde for alvor verden for Europas fødder, siger Nationalmuseet i deres pressemeddelelse. “I mødet med fremmede kulturer i Sydamerika, kunne europæerne også her fremvise en klippefast tro – krydret med stor kynisme og mangel på respekt i forhold til indianerne og deres kultur, hvorfor det lykkedes europæerne at underlægge sig de store riger.”

Sådan lyder ét anslag til en historie om møde med de andre og om synet på dem. Fra de mytiske sagnmonstre, som oldtiden og middelalderen placerede uden for Kristenheden, over kolonitidens indsamling af eksotiske genstande, til nutidens globalisering.

Og det ser ud til, at de fleste af Nationalmuseets afdelinger kan give deres vinkel på et Danmark og Europa i samspil med en større verden.

Fra Danmarks Oldtid kommer romerske sværd fundet i danske offermoser, fra Frihedsmuseets cigaretholdere fremstillet af østeuropæiske koncentrationslejrfanger og indsamlet og hjembragt af danske fanger.

Fra Etnografisk Samlings skulpturer, der viser europæisk påvirkning af andre kulturer til Frilandsmuseets Stetson-hat tilhørende en dansker udvandret til USA.

Det er en udstilling, der vil vise nogle af de sving, der udgør vejen frem til nutidens Europa. Og måske antyde at fortsættelsen kan være lige så mangeartet. På museets hjemmeside bliver der i hvert fald manet til eftertanke:

”I dag er Europa udfordret af nye magter, der har taget moderniseringen til sig og tilsyneladende truer med at udkonkurrere den livsform, vi har vænnet os til. Vi spørger os selv – og dig – hvordan det stiller os?”

Om man deler de udsigter for fremtiden eller ej, så bør udstillingen være et must for enhver der vil vide, hvordan den nuværende verdensorden opstod – ikke mindst den orden vi bærer rundt på mellem ørene.