Greenpeace: Illegalt regnskovstræ bruges til mælkekartoner og trykpapir

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Internationale koncerner som Acer, Xerox og Danone anvender papir, der stammer fra ulovligt fældet regnskov i Indonesien, konkluderer miljøaktionsgruppen Greenpeace i en ny rapport, ifølge nyhedstjenesten epo.de mandag.

Gruppen har brugt et år på at undersøge Asiens største papirkoncern, “Asia Pulp and Paper” (APP), og fundet frem til, at fredede Ramin-træer i stort tal saves op APPs savmøller på Sumatra. Det sker, selv om de hører ind under Washington-aftalen om artsbeskyttelse (CITES). Også indonesisk lov forbyder handel med Ramin.

“På Sumatra forvandles regnskoven til trykpapir og mælkekartoner og dermed fjernes de sidste levesteder for den stærkt truede Sumatra-tiger og andre sjældne dyr, siger Oliver Salge, der er skovekspert hos Greenpeace. “Vi forlanger, at firmaer som Danone og andre indstiller ethvert indkøb af APPs materialer”, lægger han til.

Greenpeace har fundet det famøse papir over hele verden og ladet det analysere. Samtidig med rapporten offentliggjorde miljøgruppen en video, som viser forarbejdelsen af ulovligt regnskovstræ i store mængder. Træet ender ifølge Greenpeace som kopipapir, toiletpapir, indpakningspapir, trykpapir og mælkekartoner.

Et tysk institut har efter grundige undersøgelser entydigt identificeret regnskovstræet som Ramin.

Rapporten er nu overgivet til de indonesiske myndigheder og CITES-sekreta-riatet i Schweiz.

APP eksporterer sine produkter til over 136 Lande. Alene papirfabrikken på Sumatra påtænker at udvide sin produktion fra to til tre millioner tons indenfor de nærmeste år.

Greenpeace gør gældende, at de seneste oplysninger forlænger APPs synderegister for miljømæssige og andre overgreb: Ulovlig rovhugst i Sumatras sårbare tørvesumpskove, enorme CO2-udslip ved frilæggelse af tørvejorden, jordkonflikter med ofte fattige lokalsamfund og omfattende ødelæggelser af talrige dyrearters levesteder.

Greenpeace opfordrer til omgående stop for fældning af de sidste regnskove på tørvejord i Indonesien.

Adskillige koncerner, herunder danske Lego, Unilever, Adidas og Metro, har indstillet samarbejdet med APP.

“Ingen bør anstændigvis drive forretning med Indonesiens største regnskovs-ødelægger”, siger Oliver Salge.

Se video på http://www.youtube.com/watch?v=cIV8e4DTADo

Læs mere på
http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/forests/asia-pacific/app/Tell-app
og
http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/asia-pulp-paper-in-illegal-rainforest-scandal/blog/39286