Aung San Suu Kyi i Luc Bessons hænder

”The Lady” har dansk premiere torsdag 26. april
Forfatter billede

Den franske instruktør Luc Bessons film ”The Lady” om Burmas ikon, demokratiforkæmperen Aung San Suu Kyi, har danmarkspremiere torsdag.

“The Lady” er først og fremmest er en kærlighedshistorie mellem en kvinde, hendes familie og hendes land. Den franske instruktør, der mest er kendt for dramatiske actionfilm som ”Léon”, ”Nikita” og ”Det femte element”, går derfor nye veje, når han laver et filmisk portræt af Burmas oppositionsleder.

”Jeg har fokuseret på den smukke kærlighed, der er mellem Suu Kyi og hendes mand. De bliver tvunget fra hinanden, men tvivler aldrig på styrken i hendes beslutning. De nærer begge en dyb kærlighed til hendes hjemland, og jeg havde lyst til at vise, at hendes mand støttede hende hele vejen. Han ønskede aldrig, at hun skulle give op,” siger Luc Besson til Kristeligt Dagblad onsdag.

Filmen har fået blandede anmeldelser i den udenlandske presse, og torsdag løftes sløret for danske kritikeres mening om Luc Bessons nye drama.

Kort om filmen

Filmen er kort sagt et portræt af Aung San Suu Kyi, før hun blev hjertet i den burmesiske modstandsbevægelse.

I 1988 rejser hovedpersonen Aung San Suu Kyi fra Oxford, hvor hun har boet i mange år, til hjemlandet Burma for at besøge sin syge mor. Landet er i oprør, fordi den regerende general Ne Win er trådt tilbage, og gaderne er fyldt med demonstranter, der kræver demokratiske reformer.

Folkets stemme bliver holdt nede med vold og trusler af militærjuntaen, der nægter at opgive magten, selv om Suu Kyi og hendes parti vinder parlamentsvalget overbevisende i 1990.

Det totalitære styre slår hårdt ned på kritiske røster, og som symbol på oppositionen anbringes Suu Kyi i husarrest i mere end 15 år – uden mulighed for at se sin familie. Ægtemanden Michael Aris må derfor blive i England i bekymrende uvished om sin kones skæbne – og modtager Nobels Fredspris på hendes vegne i 1991.

Filmen fortæller historien om den spinkle kvinde, der risikerer sit liv for at slippe af med militærstyret og demokratisere Burma.

I rollen som Aung San ses den kinesiske skuespillerinde Michelle Yeoh (Tomorrow Never Dies), og hendes mand spilles af David Thewlis, der er kendt som Professor Remus Lupin i Harry Potter-filmene.

Filmen kan ses i flere biografer i større danske byer.

Instruktør: Luc Besson
Skuespillere: Michelle Yeoh, David Thewlis
Spilletid: 2 timer 12 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
Originaltitel: The Lady