Red Barnet: Sejr for børnearbejdere i Bangladesh

Forfatter billede

Nu skal det forhåbentlig snart være slut med, at børn bliver udnyttet som tjenestefolk, og at de arbejder med farlige maskiner og kemikalier.

Regeringen i Bangladesh har med støtte fra Red Barnet vedtaget en ny politik, der skal udrydde farligt børne-arbejde, skriver organisationens danske afdeling på sit website.

I Bangladesh i Sydasien lever flere end 9 millioner børnearbejdere under farlige og slavelignende forhold. Børnene bliver misbrugt, udnyttet og tvunget til at arbejde under forfærdende omstændigheder.

Men nu skal alle former for farligt og skadeligt børnearbejde udryddes. Det står i en ny politik, som den bangalske regering med støtte fra Red Barnet har vedtaget i marts 2010. Derudover er minimumsalderen for børnearbejdere nu sat til 14 år.

Forbud mod farlige forhold

– En vigtig ting ved den nye politik er, at den ikke er et totalt forbud mod alt børnearbejde – kun det farlige. Det er utroligt vigtigt for børnearbejder-ne, fordi de er afhængige af en indkomst for at overleve, siger Kristine Zeuthen Jeppesen, der er programkoordina-tor hos Red Barnet.

14-årige Nahara er én af de mange millioner af børnearbejdere, der lever under slavelignende forhold. Hendes forældre døde, da hun var lille, og hun voksede op hos sin bror i det nordlige Bangladesh.

Men da broderen blev gift, var der ikke plads til Nahara i huset længere. – Min brors nye kone kunne ikke lide mig. Derfor var jeg nødt til at rejse, fortæller hun.

Slavearbejde uden løn

Nahara blev placeret i en familie, hvor hun har arbejdet som tjeneste-pige, siden hun var 9. Det er hårdt og opslidende – uden løn eller mulighed for at gå i skole.

– Jeg står op kl. 5 om morgenen og starter med at lave morgenmad. Når familien er stået op, har spist, børnene er taget i skole og forældrene på arbejde, begynder jeg at forberede frokost og aftensmad. Jeg gør rent i huset og vasker tøj, når jeg ikke laver mad, fortæller Nahara.

Håb for fremtiden

2 gange om ugen i 2 timer ad gangen kommer hun i Red Barnets Drop In center for tjenestepiger i private husholdninger. Her lærer hun at læse og at skrive, og får lov til at være barn og lege med de andre piger i centret.

– Jeg kunne godt tænke mig at blive lærer. Jeg kan rigtig godt lide børn, og som lærer opfører man sig ordentligt over for børnene, siger Nahara.

De fleste børnearbejdere i Bangladesh arbejder inden for landbrug, på gaden eller – ligesom Nahara – under slavelignende forhold inden for husholdningerne.

Se også www.redbarnet.dk