Når tjenestepiger organiserer sig

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Eva Plesner

En af Egyptens mest udsatte faggrupper får nu mulighed for i fællesskab at kæmpe for anstændige arbejdsvilkår og bedre løn.

Nationens hushjælpere – eller med et lidt gammeldags udtryk, tjenestepiger – har for første gang nogen sinde sluttet sig sammen i en faglig organisation.

Indtil revolutionen i januar og februar i fjor år var det forbudt for hushjælpere at organisere sig. Men efter Mubaraks fald har flere hundrede nye, uafhængige fagforeninger brudt den gamle fagbevægelses monopol.

Den 3. september i år blev den nye fagforening, som kun er for kvinder, officielt anerkendt af arbejdsmini-steriet i Kairo.

”Vores mål er at beskytte én af landets mest udsatte og sårbare faggrupper,” siger advokaten Abdel-Moneim Mansour.

Han er via den private organisation EACPE – Den Egyptiske Forening til Styrkelse af Samfundsdeltagelse – én af initiativtagerne til den nye fagforening.

I dag har hushjælpere ingen rettigheder som pension, sygesikring og arbejdsløshedsunderstøttelse.

”Tværtimod står der udtrykkeligt i de eksisterende arbejdsmarkedslove, at den slags rettigheder ikke omfatter tjenestepiger,” siger Abdel-Moneim Mansour.

Flere hundrede tusinde piger og kvinder skønnes at arbejde som tjenestepiger – eller tyende – i Egypten.

Hårdt brug for fælles talerør

Læs videre på
http://www.ulandssekretariatet.dk/content/egyptens-tjenestepiger-organiserer-sig

Eva Plesner er tilknyttet Ulandssekretariatet, fagbevægelsens organ for international bistand.

Artiklen optræder på organsationens netsted, men er tilsendt U-landsnyt.dk