Al Gore: Sandy en alarmklokke

Forfatter billede

“Et foruroligende tegn på, hvad vi har i vente”. Sådan lød advarslen tirsdag fra tidligere vicepræsident Al Gore efter orkanen Sandy havde hærget den amerikanske atlanterhavskyst og kostet menneskeliv og omfattende ødelæggelser.

“Vi må reagere på denne advarsel og handle hurtigt for at løse klima-krisen. Beskidt energi skaber et beskidt vejr”, skrev Al Gore på sin blog tirsdag eftermiddag ifølge DR online.

Al Gore har de seneste år gjort sig til en af verdens førende klimaforkæmpere, og han sammenlignede orkanen med de oversvømmelser i 2010, der ødelagde store dele af Nashville i staten Tennessee.

Klimaaktivister har gennem valgkampen kritiseret præsident Obama og udfordreren Mitt Romney for kun meget sjældent at berøre klimaforandringerne. Efter uvejrets skader er blevet åbenlyse begynder nogle amerikanske politikere at forbinde orkanen Sandy med klimaforandringer.

“Vi har en 100-års oversvømmelse hvert andet år nu. Vi lever i en ny virkelighed, når det kommer til vejrmønstre. Vi har en gammel infrastruktur, og vi har gamle systemer, og det er ikke nogen god kombination”, siger New Yorks guvernør, Andrew Cuomo.

Også borgmesteren i New York City, Michael Bloomberg, kommenterede på sammenhængen.

“Det står klart, at de storme, vi har oplevet det seneste års tid rundt omkring i landet og i verden, er meget mere alvorlige end tidligere. Om det skyldes global opvarmning ved jeg ikke. Men vi bliver nødt til at tage hånd om de her problemer”, sagde førstemanden for den hårdt ramte millionby.

Det er første gang siden 1988, at valgkampens tre debatter mellem præsidentkandidaterne har været renset totalt for klimapolitik.