Friis Bach: Opprioritering af visse Ghana-relationer

Forfatter billede

“Jeg ser frem til en ny type partnerskab med den genvalgte præsident og det ny parlament – et partnerskab, der vil være præget af opprioritering af politiske og kommercielle relationer”. Det siger Christian Friis Bach i en kommentar til det netop gennemførte præsident- og parlamentsvalg i Ghana .

Udviklingsministeren siger videre i en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet: “Danmark er blandt Ghanas fem største bilaterale udviklingspartnere, hvor netop demokrati-udvikling og god regeringsførelse har været centrale omdrejningspunkter. Samarbejdet har givet gode resultater, fattigdommen og korruptionen er på vej ned, og den økonomiske vækst høj.”

Næsten 80 procent af vælgerne gik til valgurnerne i et valg, der er blevet betegnet som frit, fredeligt og åbent.

Og noget af en valggyser, idet de to ledende præsidentkandidater tilsammen fik næsten 98 procent af stemmerne: 50,7 procent af stemmerne gik til den siddende præsident John Mahama fra National Democratic Congress (NDC), der er udråbt til vinder af valget. 47,7 procent gik til Nana Akufo-Addo fra oppositionspartiet New Patriotic Party (NPP).

New Patriotic Party har endnu ikke anerkendt valgresultatet og overvejer at indbringe en klage for Højesteret.

Udenrigsminister Villy Søvndal udtaler i forbindelse med valget: ”Valget i Ghana er et godt tegn på landets demokratiske modenhed. I en til tider ustabil region i det vestlige Afrika er det afgørende, at Ghana fastholder sin position som foregangsland, når det kommer til økonomisk og demokratisk udvikling. En udvikling som Danmark støtter gennem vores strategiske, økonomiske og politiske samarbejde med Ghana.”

“Det glæder mig, at så stor en del af befolkningen tog del i valgene. På længere sigt ligger der en vigtig opgave for både regeringspartiet og oppositionen i at engagere sig i et konstruktivt samarbejde i det ny parlament. Lige her og nu vil jeg opfordre alle partier til at acceptere valgresultatet og bruge det juridiske system til at løse eventuelle uenigheder.”

Økonomi i fremgang

Ghanas økonomi er i fremgang, og i 2011 havde Ghana verdens højeste vækstrate på 14,4 procent.

Danmark og Ghana enedes i 2010 om et strategisk og bredere politisk partnerskab for at fremme fælles udenrigspolitiske målsætninger både kontinentalt i Afrika og i internationale fora, herunder i FN. Ghana er en vigtig partner på baggrund af landets demokratiske styreform, respekten for menneskerettigheder og det mangeårige udviklingssamarbejde, hedder det i pressemeddelelsen.

Den danske udviklingsbistand fokuserer på privatsektorudvikling, sundhed, decentralisering, god regeringsførelse og menneskerettigheder samt generel budgetstøtte til finansiering af Ghanas udviklingsstrategi.

For yderligere information kontakt: Emma Hjernø, Afrikakontoret, tlf. 3392 0367