USA: Afghanistan køber olie af Iran – og måske for bistandspenge

Forfatter billede

Afghanistan undergraver Vestens olieblokade mod Iran og en del af olieimporten kan oven i købet være betalt med amerikanske bistandsmidler, fremgår det af en ny rapport, skriver Berlingske torsdag.

Afghanistan er storimportør af iransk olie, selv om Iran er belagt med omfattende internationale sanktioner på grund af sine påståede planer om at fremstile en atombombe.

I rapporten fra en særlig kontrolenhed, som den amerikanske regering har oprettet for at overvåge genopbygningsindsatsen i Afghanistan, hedder det, at dele af bistanden kan være anvendt til at betale for iransk olie.

“Forsvarsministeriet (i Kabul, red.) er ikke i stand til at afgøre om noget af den olie til en værdi af 1,1 milliarder dollars (6,3 mia. kr.), der er købt af den afghanske hær mellem 2007 og 2012, kommer fra Iran i strid med USAs økonomiske sanktioner”, fastslår kontrolenheden SIGAR ifølge Berlingske.

Afghanistans samhandel med Iran er vokset anseligt de senere år og det afghanske handelskammer har gjort det klart, at det ikke vil efterleve opfordringerne fra USA om at indstille den.