Burma: Nye restriktioner mod Rohingya-muslimer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Burmas præsident på besøg i Det Hvide Hus, mens det muslimske mindretal af rohingyaer angiveligt diskrimineres med påbud om højst to børn – omfattende kritik af forholdene fra menneskeretsvagthund.

Det var til et lydtapet af højlydte protester og i skyggen af udbredte anklager om statssanktionerede overgreb mod rohingya-muslimer i den vestlige Arkan-delstat, da Burmas præsident Thein Sein mandag besøgte den amerikanske præsident Barack Obama i Det Hvide Hus i Washington D.C.

Besøget var det første af sin art i 47 år, men knapt var den tidligere premierminister i det tidligere militærdiktatur ude af døren, før nyhedsbureauet The Irrawaddy publicerede nyheden om flere restriktioner mod Rohingya-muslimerne i staten Arakan.

Nye regler kun for muslimer

Et nyt regionalt direktiv, gældende for Maungdaw distriktet, forbyder muslimske rohingya-familier at få mere end to børn, ligesom polygami (flerkoneri) forbydes.

“The rule is only for certain groups… For Buddhist people, we don’t need that rule, because Buddhist people only have one wife,” sagde Win Myaing, talsmand for Arakan State, ifølge The Irrawaddy. Talsmanden tilføjede: “It is being implemented to control the population growth, because it’s becoming too crowded there.”

Ifølge The Irrawaddy siger regionsledere fra Arakan, at centralregeringen i Naypyidaw står bag direktivet.

Reformer – og etnisk vold

Etnisk og sekterisk vold har præget Burma, siden både Washington og EU løftede sanktionerne mod landet i anerkendelse af overgangen fra militært styre til reformer mod mere demokrati efter valget i 2011.

I Maungdaw District i den nordlige del af Arakan-staten på grænsen til Bangladesh er størstedelen af befolkningen muslimske rohingyaer, der nægtes burmesisk statsborgerskab og generelt anses som værende illegale immigranter fra Bangladesh.

Burmas regering har længe hævdet, at den muslimske befolkning voksede for hurtigt – og dermed risikerede at skubbe den relativt lille buddhstiske befolkningsgruppe ud af Arakan staten.

En regeringsrapport offentliggjort i april placerer da også delvist skylden for sidste års sammenstød mellem buddhister og muslimer i Arakan State på en høj muslimsk befolkningstilvækst og anbefalede frivillig familieplanlægning blandt muslimer.

HRW: Regeringen står bag

Næsten 200 mennesker blev dræbt i etniske og religiøse uroligheder i staten sidste år, mens 140.000 mennesker – primært muslimer – flygtede.

Menneskeretsorganisationen Human Rights Watch har anklaget regeringen for meddelagtighed i sidste års drab og etniske udryddelser, og hævder, at regeringen kontinuerligt strammer restriktionerne imod muslimske rohingyaer i Burma.