Brasilianere strømmer ud i gaderne og kræver forandring

Forfatter billede

Marie Kolling skriver fra Salvador da Bahia

Da FIFAs store fodboldturnering Confederations Cup blev skudt i gang i lørdags, blev det samtidig starten på store folkelige demonstrationer, der ifølge brasilianske nyhedsmedier er de største siden præsident Fernando Collor blev afsat i 1992.

Demonstrationerne har nu har spredt sig til 12 af Brasiliens 27 delstater, og ved gårdagens demonstrationer deltog mere end 250.000 brasilianere, der er utilfredse med landets politik og politikere.

Og brasilianere uden for Brasilien og sympatisører har demonstreret i 27 forskellige byer i Latinamerika, USA, Canada og Europa – i dag tirsdag også i København.

Præsidenten blev buet ud

Brasilianerne er utilfredse med at politikkerne har brugt milliarder på at bygge nye, privatejede stadioner i forbindelse med den nuværende fodboldturnering og næste års VM, i stedet for at investere i landets ringe sundhedsvæsnet, uddannelsessystem og den offentlige transport.

De demonstrer også mod de store summer som bygherrer, embedsmænd og politikere angiveligt stikker i egne lommer i forbindelse med store offentlige byggeprojekter.

Protesterne startede i Rio de Janeiro, São Paulo og hovedstaden Brasília mere eller mindre uafhængigt af hinanden. I Brasília og Rio de Janeiro var der store protester i lørdags, da åbningskampen mod Japan fandt sted.

Her blev Brasiliens præsident, Dilma Rousseff buget ud ved åbningsceremonien af fodboldturneringen på det nye stadion i Brasília med slagord om, at folk hellere vil have uddannelse end stadioner.

Mere end kamp for gratis transport

I São Paulo startede protestaktionerne allerede den 22. maj, organiseret af den sociale bevægelse Movimento Passe Livre, der kæmper for gratis offentlig transport.

Som protesterne er taget til, er det dog blevet klart, at de handler om meget mere end blot den annoncerede stigning på 50 øre i prisen på busbilletter, der i dag koster 8 kr. i São Paulo.

Protesterne har nu fået fælles fodslag landet over. Et af de fælles slogans lyder ”Vem pra rua”, kom ud i gaderne, som også er omkvædet på en sang af rockgruppen O Rappa, der hitter i Brasilien i øjeblikket. Sangen opfordrer netop brasilianerne til at tage affære og komme ud i gaderne.

Brasilianerne er ”vågnet op”

Der er en vis lettelse af spore i befolkningen, og ikke mindst blandt aktivister over, at brasilianerne endelig ”er vågnet op” og viser deres utilfredshed med regeringens disponering over offentlige midler og kræver forandring.

Politiet er blevet beskyldt for at yde unødvendig vold mod demonstranter, en kritik der blev rejst af et af landets førende aviser, Folha de São Paulo, efter at syv af dagbladets reportere og fotografer blev angrebet af politiet med peberspray og beskudt på nært hold med gummikugler under demonstrationerne i São Paulo i torsdags. Flere af dem blev hårdt medtaget.

Reporternes billeder af hændelserne dokumenterede den åbenlyse politibrutalitet, og i São Paulo har politiet fået forbud mod at bruge gummikugler mod demonstranterne.

Demonstranterne har også fået støtte fra andre vigtige institutioner som det brasilianske advokatsamfund, AOB, der inden gårdagens protester appellerede til politikkerne om at lade borgere udøve deres demokratiske ret til at demonstrerer og til politiet om at undlade overdreven brug af vold.

Demonstrerer fra vinduet

Til dem, der ikke kan eller tør gå på gaden og deltage i protesterne, opfordrer de sociale bevægelser folk til at deltage hjemmefra. Det er f.eks. med kampagnen ”Vem pra janela” – kom hen til vinduet – som går ud at man skal hænge hvidt stof uden for vinduerne for at vise sympati med de protesterende.

Og folk der bor i nærheden af hvor demonstrationerne finder sted opfordres til at ”åbn dit hjerte og dit wifi”, så demonstranterne kan koble sig på nettet og lave opdateringer på de sociale medier om begivenhederne.

Ikke mindst så opfordres alle til at sprede informationerne om demonstrationerne, da de store main stream medier hovedsageligt portrætterer demonstranterne som ballademagere.

Aktivisterne opfordrer derimod til fredelige og ikke-voldelige demonstrationer og mange af gårdagens protester forløb da også fredeligt.

Der er varslet nye demonstrationer på torsdag, og i Salvador da Bahia, Brasiliens tredje største by, vil demonstranternes rute ende ved det nybyggede fodboldstadion, Fonte Nova, hvor fodboldkampen mellem Nigeria og Uruguay skal spilles.

I anledning af fodboldkampen holder alle uddannelsesinstitutioner og andre offentlige instanser lukket, så antallet af demonstranter, hvoraf mange er universitetsstuderende og fra den brasilianske middelklasse, ventes at stige betydeligt.

Marie Kolling er ph.d.-stipendiat ved Institut for Antropologi, Københavns Universitet. Hun er pt bosat i Salvador da Bahia i Brasilien, hvor hun laver feltarbejde til sit ph.d. projekt.