Eksperter: Politikere lukkede ned for debatten om Afghanistan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Danske politikere har helt bevidst undladt at debattere, hvad der er gået galt i krigen Afghanistan. Sådan lyder kritikken fra uafhængige militæreksperter i en ny dokumentarfilm, der sendes på DR 2 torsdag aften kl. 20.

Resultatet er, at der ikke har været en saglig diskussion af, om 12 års dansk krigsindsats og 43 døde soldater har været det hele værd. skriver DR online onsdag.

En del af kritikken kommer fra lektor på Det Danske Forsvarsakademi, Peter Viggo Jakobsen: “Hver gang man har udtalt sig kritisk, har man med det samme fået at vide, at det var forræderi mod soldaterne.”

“Politikerne har gjort alt, hvad de kunne for at lukke ned for enhver saglig diskussion”, siger han.

Peter Viggo Jakobsen mener, at politikerne har brugt soldaterne for at undgå kritik: “De har skubbet soldaterne foran sig. På den måde har man kortsluttet enhver diskussion”.

Mikkel Vedby Rasmussen, der er leder af Center for Militære Studier på Københavns Universitet, er enig: “På et tidspunkt gik det op for nogen, at det her var en måde at stoppe en debat på (henvise til soldaterne, red.)”.

Han mener, at metoden blev brugt mere, efterhånden som politikernes mål i Afghanistan ikke lykkedes: “Man kunne lukke en debat, der blev sværere og sværere (at føre)”, siger han.

Det er hverken lykkedes at nedkæmpe Taleban, få bugt med den omfattende opiumproduktion eller skabe sikkerhed i det urohærgede land, som ifølge politikerne var nogle af målene.

“I dag er der langt mere vold i Helmand-provinsen. Nu er vores bedste håb, at tingene kommer til at se ud, som før vi ankom i 2006”, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Mange politikere er uenige: “Det med at sige, at man ikke har fokuseret på de dårlige ting, det er simpelt hen ikke rigtigt”, mener Troels Lund Poulsen fra Venstre.

Til gengæld tager forsvarsminister Nick Hækkerup (S) kritikken til sig:

“En del af kritikken er berettiget. Der har været truffet beslutninger om at engagere sig militært, og så har man sagt, at det går ud over soldaterne, når man har skullet diskutere. Det er en forkert modstilling”, siger han onsdag til DR Nyheder.

DR2 Undersøger: Var krigen det hele værd? sendes torsdag kl 20 på DR2.