Guatemala: Kvindelov bruges til at forfølge fagligt aktive kvinder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Sanne Møller Jensen

En særlig lov, der skal bekæmpe kvindehad og kvindemord i Guatemala, bruges nu som våben mod fagligt aktive ansatte i sundhedssektoren. Indtil videre er 30 faglige ledere anklaget efter loven mod kvindemord i et af verdens voldeligste lande.

Guatemalas særlige lovgivning mod kvindehad og kvindemord, kaldet feminicidio, bliver nu anvendt til at hindre fagligt aktive i at udøve deres ret til at organisere sig.

30 fagforeningsledere i Guatemalas sundhedssektor er således blevet fængslet eller anklaget for at have forårsaget dødsfald.

Alle sammen med henvisning til loven mod kvindemord, selv om disse dødsfald er forårsaget af manglen på medicin, medicinsk udstyr og dårlige forhold på klinikker og hospitals-afdelinger.

Aspekter, som oftest er uden for kontrol af det medicinske personale og den fagligt organiserede sygepleje.

Det fortæller Oscar Rodriquez, regional koordinator i Mellemamerika for PSI, den globale organisation for offentligt ansatte og Ulandssekretariatets samarbejdspartner.

Han mener, at loven imod kvindemord misbruges i hvad han kalder et skrupelløst forsøg på at underminere og stille det fagligt organiserede sundhedspersonale i et dårligt lys ved på den måde at fængsle dem og anklage dem for dårlig praksis.

Et af de farligste lande

Guatemala bliver ofte anset for at være et foregangsland med sin særlige lovgivning imod vold og mord på kvinder.

Lovgivningen har imidlertid hverken mindsket den udbredte straffrihed i det mellemamerikanske land eller antallet af kvindemord, som alene i 2013 talte mindst 600.

Tværtimod anser det guatemalanske sundhedsforbund fængslingerne og misbrugen af lovgivningen som et direkte angreb på de faglige rettigheder.

Guatemala er et af verdens farligste lande at være fagligt aktiv i. Antallet af drab, voldstilfælde, kidnapninger og trusler mod fagforeningsfolk er fortsat stigende.

“De mekanismer, der benyttes, afspejler forsøg på politisk destabilisering, chikane og neutralisering af fagforeningsledere. Det forhindrer os i at udøve vores faglige rettigheder,” siger organisationssekretær i det guatemalanske sundhedsforbund, Dora Regina Ruano Saldaña til Ulandssekretariatet.

Hun har selv været udsat for personlig forfølgelse.

Brug for fortsat internationalt pres

Læs videre på
http://www.ulandssekretariatet.dk/content/kvindelov-bruges-til-forfoelge-fagligt-aktive-kvinder

Sanne Møller Jensen er medarbejder i Ulandssekretariatet.

Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk af Ulandssekretariatet, som er fagbevægelsens organisation for udviklingsbistand.