Den nyslåede handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) gæster i uge 12 (17. til 23. marts) Mali og Ghana. Danmark har længe haft et større udviklingssamarbejde med begge lande og har klare udenrigs-, sikkerheds-, handels- og udviklingspolitiske interesser i Vestafrika.
Det skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse torsdag.
I GHANA sker der i disse år en spændende udvikling, hvor samarbejdet med Danmark er ved at ændre sig fra traditionel u-landsbistand til et mere erhvervsrettet samarbejde, hedder det fra ministeriet.
Og i Sahellandet MALI indgår Danmark i et sikkerhedspolitisk engagement parallelt med udviklingssamarbejdet. Det sker på baggrund af en militærkampagne sidste år, der fordrev indtrængende islamistiske militsgrupper, som en overgang var ved at erobre hele det enorme ørkenland.
I MALI vil Mogens Jensen mødes med regeringen og civilsamfundet, dvs de folkelige organisationer.
Han vil desuden besøge det danske militære bidrag til den FN-ledede operation MINUSMA og flere dansk-støttede udviklings- og humanitære projekter.
Mali har de seneste par år været igennem flere samtidige kriser – sikkerhedsmæssigt, forfatningsmæssigt, humanitært -, som har sat landet og regionen under voldsomt pres.
Danmark har udover det langsigtede udviklingssamarbejde med Mali ydet omfattende humanitær bistand samt støttet stabiliseringen i landet i form af bl.a. militære bidrag først til den fransk ledede operation Serval i foråret 2013 og fra 1. februar i år til MINUSMA.
Situationen i Sahel-regionen kan få alvorlige konsekvenser for Europa og Danmark, bl.a. på grund af risikoen for spredning af terror-relaterede aktiviteter og organiseret kriminalitet, gør udenrigsministeriet gældende i sin vurdering.
Bistand gennem 50 år
I GHANA vil handels- og udviklingsministeren bl.a. mødes med danske virksomheder, der er aktive i landet, samt besøge projekter finansieret gennem det danske udviklingssamarbejde med fokus på “inkluderende grøn vækst”.
Situationen i Ghana er meget anderledes end i Mali.
Landet opnåede i 2010 status af lavere mellemindkomstland og havde i 2011 en af de hastigst voksende økonomier i verden med en vækstrate på ca. 15 procent, om end fra et lavt udgangspunkt.
Samtidig har Ghana vist tegn på demokratisk konsolidering.
Derfor er samarbejdet mellem Ghana og Danmark ved at ændre karakter fra klassisk u-landsbistand til et strategisk partnerskab, der fokuserer på at fremme grøn og inklusiv vækst, at styrke kommercielle relationer og det værdipolitiske samarbejde.
“Det betyder flere muligheder for dansk erhvervsliv”, lyder det.
Danmark har haft udviklingssamarbejde med Ghana i 50 år, og vi har ifølge ministeriet i København “bidraget markant til at rodfæste demokratiet og fremme social og økonomisk udvikling, hvilket også sætter dansk erhvervsliv i en særlig position til at udnytte det stigende kommercielle potentiale i landet”.
Der er dog fortsat mange udfordringer, bl.a. stor arbejdsløshed, ulighed, usikker energiforsyning. Det er også et åbent spørgsmål, om Ghana i fremtiden kan opretholde de høje vækstrater, hedder det.