Op til Kvindernes internationale kampdag 8. marts har KULU og Dansk Kvindesamfund sammen med 343 organisationer verden over underskrevet en deklaration, som vil have ligestillingsperspektivet prioriteret højere i fremtidige udviklingsmål.
”Her på kvindernes kampdag kan vi på flere punkter være nogenlunde tilfredse med de resultater, vi har opnået på kvinde- og ligestillingsfronten i Danmark, men langt værre ser det ud andre steder i verden.”
“Globalt set er der brug for et større fokus på kvinder og deres rettigheder, hvis udviklingslandene for alvor skal gøre fremskridt. Det er enormt vigtigt at slå et slag for det globale kvindeperspektiv, for al erfaring viser, at kvinder og pigers adgang til uddannelse, sundhed, arbejdsmarkedet og demokratiet er afgørende, hvis fattigdommen skal bekæmpes,” siger Dansk Kvindesamfunds forkvinde Lisa Holmfjord.
FN vedtog i år 2000 otte globale udviklingsmål, som løber til næste år – hvorfor de også går under navnet 2015-målene. Kun ét ud af disse otte mål er rettet mod ligestilling og kvinders rettigheder.
Deklarationen Gender, Economic, Social and Ecological Justice for Sustainable Development. A Feminist Deklaration for post 2015, som Kvindernes U-landsudvalg (KULU) og Dansk kvindesamfund har underskrevet, opfordrer derfor til, at ligestilling ikke blot bliver bibeholdt og styrket som et selvstændigt mål.
Det skal være et gennemgående fokus
Kravet er, at det bliver et gennemgående fokus i alle målene, uanset om det gælder uddannelse, sundhed, økonomi, miljø osv., når verdens statsledere inden længe skal tage stilling til nye udviklingsmål.
”Selv om hensigten med de otte mål var god, og de fik en bred international opbakning, så er problemet, at målene på overfladen kan opfyldes, uden at kvinders og pigers ligestilling og styrkelse af rettigheder opnås i praksis.”
”Et af målene er at halvere verdens fattigdom, men det giver ikke nogen mening, hvis det rammer forbi den halvdel af befolkningen, som i forvejen bærer størstedelen af fattigdomsbyrden, nemlig kvinderne” udtaler forkvinde for KULU, Janice G. Førde.
Derfor kommer både hun og Lisa Holmfjord til at fejre årets kvindekampdag i et fly på vej mod New York. Her skal de deltage i FN’s 58. Kvindekommission, der i år skal evaluere 2015-målene og deres resultater i forhold til kvinder og piger.
Ingen skåltaler
Kommissionens status over, hvad der er nået, er en del af grundlaget for arbejdet med de fremtidige mål, og det er langt fra en omgang skåltaler om kvinderettigheder, som de to forkvinder skal over til.
”De sidste par år har kvindekommissionsmøderne været præget af skarpe opgør, hvor en gruppe af konservative og religiøse lande forsøger at udvande konferencens slutdokument med den konsekvens, at internationale aftaler og konventioner om kvinders rettigheder modsiges og nedbrydes – så der frygtes og forventes kamp til stregen,” siger Janice G. Førde.
En stærk sluterklæring er en vigtig forudsætning for at præge de kommende udviklingsmål til gavn for kvinders og pigers rettigheder, men resultatet er altså langt fra givet på forhånd.
Sidste år lykkedes det med nød og næppe at få hevet et kompromis i land på kommissionsmødet, mens det i 2012 endte i sammenbrud. Kvindekampens globale frontlinjer er med andre ord trukket skarpt op her op til Kvindernes Internationale Kampdag.
Baggrunden for deklarationen
Ved årtusindskiftet satte FN kvinders rettigheder eksplicit på dagsordenen i 1 ud af de 8 Millennium Development Goals med deadline i 2015.
I 2014 er status, at fremskridtet, når det gælder både økonomisk og social ligestilling, har været alt for langsomt og ulige fordelt mellem nationerne.
I februar 2014 udarbejdede 60 repræsentanter fra kvindeorganisationer i hele verden sammen A Feminist Declaration for post 2015, der siden er blevet underskrevet af 343 kvindeorganisationer.
Uddrag af erklæringen
“Any sustainable development framework Post 2015 must aim for social inclusion and equity, human security and sustainable peace, the fulfillment of human rights for all and gender equality. (…) Specifically, we call for:
Gender equality to be cross-cutting across all sustainable development goals, strategies and objectives, as well as a stand alone goal to achieve gender equality, women’s empowerment and the full realization of women’s human rights”
Læs deklarationen her: https://www.womenpeacemakersprogram.org/assets/CMS/News/Feminists-Post-2015-Declaration.pdf