En lille slog de store i finalen i “Tabersagen” på DR 3

Forfatter billede

Allerede halvvejs gennem seer-afstemningen onsdag aften (mest på Facebook) tegnede resultatet sig, og da finalen i DR 3s programserie “Tabersagen” var slut, stod den lille u-landsforening, Stairway Danmark, tilbage som en klar vinder.

Efter fem ugers kappestrid om at profilere velgørenhedssager – danske som udenlandske -, der fortjener langt større opmærksomhed og opbakning, vandt Stairways indsats for at bekæmpe sexmisbrug af (gade)børn i Filippinerne over de tre andre finalist-NGOer.

Dermed slog den lille de store drenge i “u-landsbranchen”.

Stribe af store og tunge sager

Den store miljø-NGO, Verdens Skove (tidl. Nepenthes), kunne godt nok fortælle om regnskovene, som “har været 50 milioner år undervejs, men nu ryddes på 50”. De samme skove, som med deres uendelige rigdom af dyr og planter er kaldt naturens fornemste gave til menneskeheden.

Kæmpen Dansk Røde Kors kunne godt nok berette om, hvordan man hurtigt og effektivt ville hjælpe nogle af den milliard mennesker, som ikke har noget så grundlæggende som et toilet – det svarer til 15 procent af klodens befolkning, der må forrette deres nødtørft på uhygiejnisk vis.

Toneangivende Læger uden Grænser (MSF) kunne godt nok møde frem med hele to finalistsager, som begge var gået hele vejen ud af de oprindeligt 30 “sager”, der var til bedømmelse.

Det var sult og tørke i landene i Saharas sydlige udkant, som berører millioner af fattige og især går ud over børnene. Og det var den gamle svøbe, tuberkulose, der igen viser sit hæslige ansigt og gør det stadig flere steder.

Der er nu otte millioner nye tilfælde af tuberkulose om året, halvanden million dør af den smitsomme sygdom og den er ildevarslende nok på vej mod Danmark (400 tilfælde i fjor).

Det var altsammen forgæves. Seerne bestemte og de ville noget andet.

En overvældet og glad Claus Abildgaard fra Stairways bestyrelse kunne modtage “nødhjælpskassen”, som aftenens vært, Emil Thorup, overrakte ham på scenen i spillestedet Lille Vega på Vesterbro i København, hvor det hele spændte af.

Hedeste ønske

Claus Abildgaard sammenfattede NGOens hedeste ønske i ét ord: Manpower.

Flere frivillige ildsjæle til arbejdet for at hjælpe børnene i det fjerne ø-rige, hvor mænd fra Vesten går på rov efter fattige børn, som misbruges i stor stil.

Det ønske får Stairway nu opfyldt. Mens finalen løb over skærmen, kunne seerne donere alt muligt til “nødhælpskassen”, som vinderen ville få. Hensigten er at give ekstra kræfter til at trænge igennem med sagen i offentligheden og styrke arbejdet for den i almindelighed.

Med andre ord: Forvandle en tabersag til en vindersag.

Nødhjælpskassen endte med at rumme tilsagn om mange tusinde kroner og tilbud om gratis arbejdskraft (på fuld tid i to måneder), som en seer sagde i telefonen til en af de syv kendisser, der sad parat til at modtage opkald.

DR 3 lagde en gratis reklamefilm for Stairway i kassen, en privatperson tilbød gratis konsulentydelse og et medlem af dommerpanelet i de tidligere heats mod finalen, reklamemanden Morten Angelo, donerede en workshop om, hvordan den vindende tabersag kunne kommunikeres ud til flere.

Taler til følelserne

Claus Abildgaard sagde i sin takketale, at “børnene i Filippinerne er en sag, der taler til folks følelser, det må vi indrømme, og vi spillede nok lidt på det”.

“Men når man færdes i Manilas gader og ser mænd fra Vesten gå rundt dér, er det ikke noget kønt syn”, fortalte han og uddybede om fremtidsplanerne:

“Vi ønsker os allermest kvalificerede folk, der brænder for at hjælpe os og som vil blive ved med det over tid”.

“Vi skal for det første bryde tabuet og tale åbent om et så ømtåleligt emne som sexmisbrug, for det andet øge vort netværk herhjemme og for det tredje sørge for, at mange flere myndighedspersoner i Filippinerne får træning i at bekæmpe udnyttelsen og de grove forulempelser og overgreb mod børn”.

Man kan se mere på
http://www.stairwaydanmark.dk

Og følge de aktulle Stairway-kommentarer på
https://www.facebook.com/StairwayDanmark?v=wall

Om Tabersagen

Med programmet har DR 3 villet gå danskernes syn på velgørenhed efter i sømmene og undersøge, om det egentlig er de vigtigste sager, vi har mest fokus på.

Af de 30 konkurrerende sager var der fem finalister tilbage onsdag aften: Regnskov, sexmisbrug af børn, tuberkulose, sult i Sahel og toiletter til slumkvarterer.

I de foregående fem udsendelser var det et dommerpanel, der valgte vinderne af fem delkategorier.

I finalen, der blev sendt direkte, var det seernes opgave at stemme på deres favorit.

Verdens Skove stillede med regnskovene, Røde Kors med toiletter i slummen, Stairway Danmark med sexmisbrug af børn i Filippinerne og Læger uden Grænser (MSF), som deltog med to sager – tuberkulose og sult i Sahel.

De fire NGOer hører både til blandt de største og mindste herhjemme, men har ét problem til fælles: Kampen for en sag, der får langt mindre opmærksomhed og støtte end den burde.

Claus Abildgaard, der også er fundraiser hos Stairway Danmark, sagde før finalen:

“For os er ‘Tabersagen’ en mulighed for at komme ud til et bredere publikum. Vi forventer ikke, at det pludselig strømmer ind med penge og frivillige, men kan mærke, at vores deltagelse i programmet styrker relationen til medlemmer og aktivister og skaber større engagement.”

De fem sager i finalen vandt hver sin kategori.

Tuberkulose sejrede i kategorien sygdomme, regnskovene i kategorien natur og dyr, sult i Sahel vandt i krig og katastrofer, toiletter i slummen i alternative løsninger og sexmisbruget i Filippinerne kategorien børn.

Dermed gik ingen danske oversete velgørenhedssager videre til finalen.

Man kan (gen)se finalen i “Tabersagen” på
http://www.dr.dk/tv/se/tabersagen/tabersagen-6