Hvert år bliver millioner smittet af de livsfarlige sygdomme malaria og denguefeber. Génmodificerede myg skal begrænse smitten – myggene i en brasiliansk by med 3.000 indbyggere forsvandt på få måneder, da man satte store sværme af génmodificerede hanmyg ud.
I Brasilien ligger verdens største myggefabrik, der hver uge udklækker fire millioner myg, som sættes ud i naturen, skriver DR online fredag.
Myggene er nemlig génmodificerede og led i et to-årigt videnskabeligt forsøg, der skal være med til at reducere myggeplagen i varme lande, hvor myg spreder malaria og denguefeber.
Hvert år er der 200-300 millioner malariatilfælde og yderligere 50-100 millioner mennesker, der bliver smittet med denguefeber, verden over.
Metoden er udviklet i England og går ud på at sætte millioner af génmodificerede hanmyg ud i naturen, hvor de parrer sig med hunmyg. Hannernes særlige muterede gén gør, at alle myggelarverne dør, inden de er klar til at flyve.
Den britiske forsker Hadyn Parry, der leder mygge-fabrikken, fortæller til den amerikanske radiostation NPR, hvordan myggene på få måneder forsvandt, da man satte store sværme af genmodificerede hanmyg ud i en by med 3.000 indbyggere.
Byen var indtil da plaget af myg, og især mange børn døde af denquefeber. “På seks måneder blev antallet af myg reduceret med 96 procent”, siger Hadyn Parry.
I det sydlige Florida i USA er folk dog bange for, hvad genmodificerede myg vil gøre ved hele økosystemet, og hundredtusinder har underskrevet en protestskrivelse mod et lignende forsøg.
Hvad er denguefeber?
Se http://www.ssi.dk/Service/Sygdomsleksikon/D/Dengue-feber.aspx